L’opositora veneçolana Machado denuncia arrestos al seu equip electoral

La candidata de la Plataforma Unitària, inhabilitada per participar en els comicis, acusa el madurisme de les detencions a dies de tancar les llistes

L’opositora veneçolana Machado denuncia arrestos al seu equip electoral

Abel Gilbert

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els veneçolans han d’elegir president el llunyà 28 de juliol. El Consell Nacional Electoral (CNE) ha donat un termini màxim fins al 25 de març per inscriure les candidatures. Però poden passar diverses coses abans de dilluns per enterbolir el camí de les urnes. La candidata presidencial de la Plataforma Unitària (PU), María Corina Machado, que ha sigut inhabilitada per participar en els comicis, va denunciar que els recents arrestos de dos integrants del seu partit, Vente Venezuela, així com les ordres de detenció contra set persones més que formen part del seu equip de campanya, són una "infàmia" del madurisme. El que es pretén, va afegir, és "tancar el procés electoral".

L’enduriment de Machado es coneix quan s’espera un anunci clau: l’eventual reconeixement de la seva impossibilitat de competir i la voluntat de contribuir a la designació d’un candidat opositor consensuat a qui pogués endossar la seva popularitat i, d’aquesta manera, derrotar Nicolás Maduro. La possibilitat d’un pas al costat s’ha vist ressentida en les últimes hores.

"El règim per la força pot intentar retardar la transició, però no la pot evitar. Això ja està en procés", va dir després que els dirigents Henry Alviarez i Dignora Hernández fossin "capturats per la força". El fiscal Tarek William Saab els acusa d’un intent de generar situacions de violència per forçar la candidatura de Machado. La dirigent de dretes va qualificar Saab de "fiscal del terror" i "mentider".

Per la seva banda, la Plataforma Unitària Democràtica (PU), que ha representat l’oposició en els diàlegs amb el Govern que van desembocar en l’acord de Barbados, subscrit per garantir una elecció transparent i sense proscripcions, va expressar el seu "categòric rebuig" de les detencions d’Hernández i Alviarez per considerar que es tracta d’una "nova escomesa i criminalització a l’exercici de la política" i d’aquells que lluiten per un canvi polític "a través del vot". Henrique Capriles, sobre qui pesa també una inhabilitació estatal, va condemnar els arrestos. "Una vegada més, els que pretenen a qualsevol cost perpetuar-se en el poder carreguen en contra de qui els contrarien".

Versió oficial qüestionada

Notícies relacionades

El sotssecretari d’Estat per a l’hemisferi occidental, Brian Nichols, va assenyalar que "els creixents atacs de [Nicolás] Maduro contra la societat civil i els actors polítics són totalment inconsistents amb els compromisos de l’acord de Barbados, però no sufocaran les aspiracions democràtiques del poble veneçolà". Washington ha reprès la via de la sanció econòmica .

Saab s’havia basat en dos vídeos per incriminar els dirigents pròxims a Machado. La líder de Vente Venezuela va dir que aquesta ofensiva no és una "casualitat", perquè té lloc quan comença a córrer el rellotge per presentar davant el CNE els candidats a president. Per ella, els arrestos són un "senyal de profunda debilitat" del Govern, perquè "se saben perduts".