Gal·les nomena el primer cap de Govern negre d’Europa, Vaughan Gething

El nou ministre principal, nascut a Zàmbia, ocupava la cartera d’Economia

Gal·les nomena el primer cap de Govern negre d’Europa, Vaughan Gething

WIKIMEDIA COMMONS

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El nomenament de Vaughan Gething com a ministre principal de Gal·les passarà als llibres d’història per la seva importància simbòlica. Gething s’ha convertit en el primer cap de Govern negre al Regne Unit i a Europa, un fet que reflecteix la diversitat racial i ètnica del país i la presència cada vegada més gran de les minories a les institucions. El nou ministre principal, fins ara a càrrec de la cartera d’Economia, ha sigut elegit al Senedd (el Parlament gal·lès) després de la dimissió del fins ara líder del Govern autònom, Mark Drakeford, i després de la seva victòria davant el ministre d’Educació, Jeremy Miles, en unes primàries del Partit Laborista celebrades dissabte.

Inicis al Partit Laborista

Notícies relacionades

Gething és fill d’un veterinari gal·lès i d’una criadora de gallines zambiana. Va passar els seus primers anys al país africà i poc després es va traslladar amb els seus pares a Gal·les, on va cursar els estudis de Dret i va iniciar la seva etapa política al Partit Laborista. Una funció que va compaginar amb la seva feina com a advocat laboralista i com a representant sindical a la Trade Union Congress (TUC), la federació de sindicats més gran de Gal·les, i que va acabar presidint als 34 anys, amb la qual cosa es va convertir en la primera persona de minoria ètnica a ocupar el càrrec.

El 2013, Gething va tornar a fer història després del seu nomenament com a ministre del Govern autònom, la primera vegada que una persona negra ocupava aquest càrrec en alguna de les quatre nacions del Regne Unit. Amb el seu nomenament com a ministre principal, el país comptarà amb tres líders pertanyents a minories ètniques, inclòs el primer ministre, Rishi Sunak –de família d’origen indi–, i el ministre principal d’Escòcia, Humza Yousaf –d’ascendència pakistanesa–.