La Casa Blanca supervisarà el pla de Netanyahu per envair Rafah

La mesura suposa un salt qualitatiu per als EUA: a més de proveir d’armament Israel, ara es converteix en nació ‘cobel·ligerant’

La Casa Blanca supervisarà el pla de Netanyahu per envair Rafah

AFP

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La guerra de Rafah, dins de la guerra de Gaza, ja s’acosta al dia D després del Ramadà, que va començar el 10 de març i acaba el 9 d’abril. El Waterloo de Hamàs és el que prediu el primer ministre Netanyahu. "No pots dir que destruiràs només el 80% de Hamàs perquè el 20% que quedi es reorganitzarà i reprendrà la Franja de Gaza", va dir ahir davant la Knesset, el parlament d’Israel.

Netanyahu va donar compte de la seva conversa telefònica de dilluns amb el president Biden. "Mantenim diferències sobre la necessitat d’entrar [invasió terrestre] a Rafah [en l’extrem sud de Gaza, a la frontera amb Egipte], no sobre la necessitat d’eliminar Hamàs", va informar. I va afegir sobre el pla en marxa: "Per respecte al president, hem acordat un procediment en el qual [els alts càrrecs de l’Administració Biden] puguin presentar les seves idees, especialment referent a l’ajuda humanitària... i l’evacuació de la població civil".

La versió sobre aquesta conversa que va donar a conèixer l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, precisa que els EUA desaconsellen portar endavant el pla d’Israel. La raó més rellevant és que més d’un milió de palestins es van desplaçar a partir del 7 d’octubre del nord cap a Rafah, per pressió de l’Exèrcit d’Israel, des d’on l’únic refugi seria travessar la frontera i entrar a Egipte, amb el conflicte que això suposaria per a les relacions entre Egipte i Israel. Una "operació terrestre allà seria un error", segons Sullivan, "perquè conduirà a més morts de civils innocents, cosa que agreujarà la terrible situació de crisi humanitària, aprofundiria l’anarquia a Gaza i aïllaria més internacionalment Israel".

El mal de TikTok

Biden, segons el seu assessor, va preguntar a Netanyahu si Israel estava fent tot el possible per millorar la seva diplomàcia pública entre els ciutadans nord-americans, a la qual cosa el primer ministre israelià va contestar: "Per descomptat, no". i va afegir: "No és un problema financer, sinó de capacitat de la mà d’obra, la gent no sap posar dues paraules juntes. El que ens fa més mal és TikTok", amb referència a la tremenda eficàcia de la campanya a favor de Palestina als EUA.

En rigor, la "diplomàcia pública" israeliana està concentrada en els membres de la Cambra de Representants i el Senat nord-americà amb missatges contra la URNWA, l’Agència de les Nacions Unides per a la Població Refugiada al Pròxim Orient, i la pretesa participació –sense proves fins al moment– d’alguns dels seus empleats en la massacre propiciada per les milícies de Hamàs i altres grups del gihad palestí el 7 d’octubre passat.

La pregunta formulada per Biden a Netanyahu reflecteix la mobilització de l’opinió pública nord-americana contra l’Administració Biden pel seu suport, contra vent i marea, a Israel des del mateix 7 d’octubre.

L’esmentat suport s’ha fet viable a través de la venda d’armes vitals per a la guerra a Gaza des de llavors i, en coherència amb això, el veto exercit pels EUA durant quatre ocasions (tres directament i una de manera indirecta) a un alto el foc immediat al debatre’s les successives iniciatives en el Consell de Seguretat de l’ONU. Segons The Wall Street Journal i The Washington Post, l’Administració Biden ha celebrat cent acords secrets de venda d’armes amb Israel des del començament de la guerra de Gaza. Els contractes en curs poden arribar a arrodonir els 23.000 milions de dòlars.

Pont aeri

Notícies relacionades

Menys publicitat ha aconseguit el pont aeri que ha funcionat de manera constant per entregar armes a Israel. Uns 140 avions de transport pesant s’han enlairat, segons el diari israelià Haaretz, des de bases nord-americanes en diferents països, en direcció a la base aèria de Nevatim, al sud d’Israel, a uns quilòmetres de la ciutat de Beersheva, on es calcula que, partint de Dover (EUA), Ramstein (Alemanya) i Al-Udeid (Qatar) van aterrar més de 70 avions nord-americans C-17. També han entrat armaments a través de vaixells de càrrega.

La proximitat de la campanya de Rafah va portar el 6 de març Sud-àfrica a sol·licitar al Tribunal Internacional de l’ONU a la Haia noves mesures cautelars urgents. "Sud-àfrica sol·licita respectuosament a aquest Tribunal que actuï novament ara– abans que sigui molt tard– i faci el que està dins del seu poder per salvar els palestins de Gaza del genocidi i la inanició".

Temes:

Gaza Israel