Espanya reconeixerà l’Estat palestí de manera "solemne"

Espanya reconeixerà l’Estat palestí de manera "solemne"

MOHAMMAD ALI

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El reconeixement d’Espanya que Palestina és un Estat avança amb pas ferm. El president Pedro Sánchez ja va posar una data límit: portarà aquest reconeixement al Parlament aquesta legislatura. Ahir, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ho va donar per fet. "Espanya reconeixerà l’Estat palestí", va dir el cap de la diplomàcia durant una roda de premsa en el seu viatge a Amman (Jordània), amb el seu homòleg jordà. "Es farà de manera solemne, oficial", va afegir. El ministre no ho considera una qüestió ideològica, sinó de justícia. "En aquestes circumstàncies, és l’únic element que tenim per garantir la viabilitat i existència futura d’un Estat palestí real, com a membre de la comunitat internacional", va dir Albares. "Això és una mica de justícia per al poble palestí, però també per garantir la seguretat d’Israel i la pau i l’estabilitat a l’Orient Mitjà".

Notícies relacionades

El 2014, el Parlament va aprovar amb el sí de tots els grups polítics una proposició no de llei que instava el Govern a reconèixer Palestina com a Estat. Llavors, es va acordar "buscar en qualsevol actuació en aquest sentit una acció coordinada en concert amb la comunitat internacional, i en concret amb la Unió Europea". Ara, la Moncloa sembla disposada a fer-ho de manera unilateral o amb un grup reduït de socis europeus (Irlanda o Bèlgica, entre d’altres), tenint en compte les reticències de països aliats d’Israel, com Alemanya o Àustria, i vetos d’altres com Hongria a recents consensos a Brussel·les sobre un alto el foc o la sanció a colons israelians radicals.

El ministre d’Exteriors també va remarcar que Espanya ha concedit una dotació extra a l’agència de l’ONU per als refugiats palestins, la UNRWA, de 33 milions d’euros des de desembre, mentre que una dotzena de països havien decidit suspendre les seves contribucions per les al·legacions d’Israel que 12 dels 30.000 treballadors de l’organització haurien col·laborat amb Hamàs.