Els EUA avancen en el veto a TikTok si no talla amb la Xina

La llei encara s’ha d’aprovar al Senat, on alguns legisladors plantegen objeccions

Els EUA avancen en el veto a TikTok si no talla amb la Xina

Idoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

TikTok està més a prop de ser prohibida als Estats Units si no es desvincula de ByteDance, l’empresa de la Xina propietària de la popular app de vídeos, que té 170 milions d’usuaris als EUA. Una proposta de llei que recull el veto en cas que no es produeixi la venda en sis mesos a propietaris no xinesos va ser aprovada ahir a la Cambra baixa amb el que rares vegades es veu aquests dies a Washington: un suport bipartidista aclaparador que va aconseguir superar la majoria necessària de dos terços i va deixar la votació en 352 vots a favor davant 65 en contra i una abstenció.

Ara queda pendent que la proposta es ratifiqui al Senat, on el text legislatiu d’aquesta cambra no està ni tan sols preparat i on Chuck Schumer, el líder de la majoria demòcrata, encara no s’ha compromès a una votació. Diversos senadors, com han fet els congressistes oposats i grups que treballen en llibertats civils, han expressat les seves preocupacions sobre la constitucionalitat del veto per afectar la llibertat d’expressió. També hi ha oposició per donar al Govern federal poder excessiu per prohibir o censurar serveis digitals.

Diversos tribunals federals ja van bloquejar el veto que va intentar el 2020 Donald Trump, l’expresident i candidat republicà que ara s’oposa a la seva prohibició però que aquesta vegada no ha aconseguit mobilitzar les files republicanes i fer que s’alineïn amb la seva postura. També un jutge federal va tombar un veto aprovat per l’estat de Montana.

Gaza, la Xina i la seguretat

Notícies relacionades

La legislació, que arriba després de diversos vetos estatals i federals a la instal·lació de l’app i feia uns quants anys que es mastegava, avançava lentament però va guanyar un impuls reforçat des de dos moments clau. Un dels punts d’inflexió, segons va explicar a The Wall Street Journal Jacob Hellberg, membre d’una comissió que analitza la relació econòmica i de seguretat dels EUA i la Xina, va arrencar després dels atacs de Hamàs a Israel el 7 d’octubre. Anàlisis de TikTok van mostrar que a la plataforma el contingut propalestí circulava molt més que el proisraelià, amb ràtios de fins a 69-1 segons una anàlisi. "Gent que històricament no havia pres una posició contra TikTok es va preocupar amb el relat d’Israel en els vídeos i amb el que van veure com a augment de contingut antisemita", va dir Hellberg.

L’Administració de Joe Biden, sumida en un xoc amb Pequín pel control de tecnologia que va des de la intel·ligència artificial fins als xips, també va intensificar els seus contactes amb els legisladors, oferint sessions informatives privades.