El conflicte del Pròxim Orient

La UE anuncia un corredor marítim per portar ajuda a Gaza des d’avui

Xipre lidera la iniciativa amb participació de Brussel·les, els EUA, el Regne Unit i els Emirats

La Comissió Europa continua insistint a Israel perquè faciliti rutes segures addicionals 

La UE anuncia un corredor marítim per portar ajuda a Gaza des d’avui

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La situació a la Franja de Gaza continua empitjorant per moments i la comunitat internacional uneix forces per intentar que l’ajuda humanitària continuï arribant a la zona a través d’un corredor marítim que, per iniciativa de Xipre, la Comissió Europea, els Estats Units, el Regne Unit, els Emirats Àrabs Units i diversos estats membre, començarà a funcionar demà des de l’illa mediterrània. «Som molt a prop de l’obertura del corredor, dissabte o diumenge. I m’alegra molt veure que avui es posarà en marxa una primera operació pilot amb la World Central Kitchen», va anunciar ahir la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, sobre l’enviament d’ajuda recollida per l’oenagé fundada pel xef espanyol José Andrés. El barco que s’encarregarà de fer la prova pilot és l’Open Arms, de l’oenagé de salvament marítim fundada per Òscar Camps i que fa dies que està al port xipriota de Làrnaca a l’espera dels permisos.

L’alemanya va admetre que el gran obstacle a què s’enfronten continua sent que l’ajuda pugui arribar a la població gaziana i esquivar el bloqueig terrestre que manté Israel a través del pas de Rafah i el corredor amb Jordània, per on els camions només poden entrar amb comptagotes. «La situació humanitària a Gaza és terrible, amb famílies i nens palestins innocents desesperats per cobrir les seves necessitats bàsiques. Ens enfrontem a una catàstrofe humanitària», va advertir Von der Leyen, des de Xipre, on va comparèixer juntament amb el president Nikos Christodoulides, que és el promotor de la iniciativa.

De manera «segura»

La idea d’establir un «mecanisme» que permeti enviar ajuda de manera «segura» des de «Xipre a Gaza per via marítima» no és nova. De fet, el president dels Estats Units, Joe Biden, ja va avançar aquest dijous la intenció d’establir un corredor i la construcció d’un port temporal a Gaza per facilitar l’entrega d’ajuda. Von der Leyen no va voler donar-ne detalls, però sí que va anunciar que Xipre reunirà ben aviat alts funcionaris per debatre com accelerar aquest canal marítim que permeti complementar les rutes terrestres i aèries, incloses les procedents d’Egipte i Jordània.

Notícies relacionades

Aquests esforços «es coordinaran estretament amb el Govern d’Israel», segons el comunicat conjunt emès per la Comissió Europea i els països que recolzen la iniciativa. Tots reconeixen que l’operació serà «complexa», però prometen continuar avaluant i ajustant els esforços perquè l’ajuda arribi de la manera més eficaç possible.

«Continuarem treballant amb Israel per ampliar les entregues per terra, insistint que faciliti més rutes i obri passos addicionals per fer arribar més ajuda a més persones», remarquen en el comunicat subscrit per la Comissió, Alemanya, Grècia, Itàlia, els Països Baixos, Xipre, els Emirats Àrabs Units, el Regne Unit i els Estats Units.