Biden atia la campanya contra Trump en el discurs de l’estat de la Unió

El president dels EUA va ser combatiu contra el candidat republicà i va exhibir els seus èxits per contrarestar les crítiques sobre la seva capacitat

debate-caotico-y-agrio

debate-caotico-y-agrio

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El discurs sobre l’estat de la Unió arribava dijous per al president dels EUA, Joe Biden, com una prova de foc. A menys de vuit mesos de tornar a enfrontar-se el 5 de novembre a les urnes amb Donald Trump per la presidència, els interrogants sobre la seva forma física i mental als 81 anys s’han tornat un dels punts febles més grans de la seva candidatura i molts dels focus estaven posats no en el seu missatge sinó en com el donava. Es va mostrar combatiu i fins i tot ferotge atacant el republicà.

A la jugular de Trump.

Biden no va citar directament Trump però va esmentar 13 vegades el seu «predecessor». S’hi va referir tant per obrir un discurs on va assegurar que «la llibertat i la democràcia estan amenaçades» com per tancar-lo, posant en contrast les seves idees de defensa d’«honestedat, decència, dignitat i igualtat» davant les d’«odi, ràbia, venjança i represàlies». En tot moment la seva denúncia del republicà va ser ferotge. Va recordar les paraules de Trump a Vladímir Putin animant-lo a «fer el que vulgui» a Europa i va dir que un líder dels EUA inclinant-se davant un rus és «escandalós, perillós i inacceptable». Va embastar aquest missatge amb l’assalt al Capitoli, acusant tant l’expresident com republicans d’«intentar enterrar la veritat» del que va passar en aquella insurrecció, alimentada per notícies falses sobre els resultats electorals. «No pots estimar el teu país només quan guanyes», va dir, instant a «respectar eleccions lliures i justes, restaurar la fe en les institucions i deixar clar que la violència política no té cabuda als EUA».

«La qüestió és la vellesa de les nostres idees».

Biden va enfrontar l’elefant a l’habitació de la seva edat tant en les formes com en el missatge. Al llarg de més d’una hora de discurs (68 minuts) va buscar mostrar-se enèrgic, elevant sovint el to, tot i que li passés factura al coll i elevés el gargamelleig que ja li dispara el reflux gastroesofàgic que pateix. I va buscar l’intercanvi directe amb els republicans que l’increpaven, una cosa que en el discurs de l’any passat va fer amb facilitat i obtenint bons resultats.

Tot just arrencar la intervenció el demòcrata va fer broma dient: «Si fos llest, me n’aniria a casa ara». I també quan la tancava, va comentar: «Sé que no ho sembla però fa un temps que hi dono voltes». Però va ser en aquesta recta final quan directament va abordar la qüestió de la seva edat, mirant de girar-la en el seu favor. «Quan arribes a la meva edat certes coses es tornen més clares que mai. La qüestió que enfronta la nostra nació no és com de vells som sinó com de velles són les nostres idees», van dir, llançant dards a Trump. «No pots liderar els EUA amb idees velles que fan retrocedir».

Avortament i drets reproductius.

Tot i que Biden, catòlic, tampoc va dir aquesta vegada la paraula avortament, va tornar a confirmar que la defensa dels drets reproductius és un dels eixos de la seva proposta política per a un segon mandat i per a la campanya. Si l’any passat, amb la protecció constitucional de l’avortament ja derogada pel Suprem, va dedicar a la qüestió només un minut, 72 paraules, aquesta vegada es va esplaiar, reconeixent directament que va ser una qüestió guanyadora per als demòcrates a les urnes el 2022 i 2023 i «tornarà a ser-ho el 2024». En un moment es va adreçar fins i tot als jutges de l’Alt Tribunal que eren presents per recordar-los, «amb el respecte pertinent», que «les dones no manquen de poder polític i electoral». Va parlar no només d’avortament sinó d’altres restriccions que han seguit aquella decisió del Suprem, com la polèmica sentència de l’Alt Tribunal d’Alabama de declarar «persones» els embrions congelats que posa en perill la fecundació in vitro. «Déu meu, ¿quines altres llibertats trauran després?», va dir.

Immigració il·legal.

Si la defensa dels drets reproductius mobilitza vot a favor dels demòcrates, les alertes sobre la crisi d’immigració ho fan per als republicans i la qüestió va ser central durant el discurs, deixant alguns dels moments més destacats i també un que pot passar a Biden factura amb els seus propis votants. El president va culpar l’exmandatari i els republicans d’enfonsar una proposta bipartidista per reforçar la seguretat fronterera i fer reformes en el sistema migratori.

Notícies relacionades

Guerra de Gaza.

Biden va defensar que «Israel té dret de perseguir Hamàs» però va assegurar que «també té una responsabilitat fonamental de protegir civils innocents a Gaza», que «ha de fer la seva part» i ha «de permetre l’entrada de més ajuda i assegurar que els treballadors humanitaris no es veuen atrapats en el foc creuat».