La guerra causa una ingent operació de mineria de dades

Empreses, exèrcits i estats fan de la invasió d’Ucraïna un calador d’informació amb beneficis per a Kíiv

La guerra causa una ingent operació de mineria de dades

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Hi ha un moment temut per a qualsevol família russa amb el seu noi al front d’Ucraïna. I és tant la visita d’un suboficial del seu Exèrcit per donar-li la mala notícia com l’inesperat avís que pot rebre al mòbil molt abans de la comunicació oficial russa. De sobte, apareix en pantalla un missatge de condolença de l’exèrcit ucraïnès, amb una foto del rostre del militar rus "eliminat" o "donat de baixa". Aquesta dolorosa campanya de propaganda és només un detall menor de l’enorme processament de dades que es fa durant la guerra d’Ucraïna.

Aquest cas, com d’altres, parteix d’un software civil: la firma americana Clearview aporta a Kíiv el seu programa del mateix nom per al reconeixement facial. La Defensa Territorial d’Ucraïna disposa de més de 300.000 cares de russos, la majoria soldats, sobre imatges captades al front. No s’ha explicat quantes són de soldats morts. Processada amb intel·ligència artificial (IA), si una cara es pot associar a un telèfon rus a què el mort trucava amb freqüència, el sistema fabricarà un missatge i colpejarà en la moral de la família Rússia endins.

De les 35 guerres que segons el recompte del Ministeri de Defensa estan obertes al món, cap com la d’Ucraïna està registrant una mineria militar de dades de tals proporcions. Empreses privades, Estats i exèrcits participen en la seva obtenció i processament. Es busquen i analitzen dades i imatges preses per satèl·lits, drons, videocàmeres ucraïneses i russes piratejades, radars, mòbils de ciutadans...

També es processen dades clíniques de ferits, trajectòries d’artilleria, míssils i drons i rutes de vehicles cuirassats. I s’analitzen els moviments dels civils, els fluxos d’aigua, les demandes d’energia, els cabals de missatgeria telefònica.

En aquesta excavació sobre la guerra en directe, programes informàtics, generalment de patent nord-americana, però també europeus, britànics i de start-ups ucraïneses proporcionen intel·ligència a les seves empreses i països d’origen, a canvi de proporcionar-l’hi també a Kíiv.

Sis grans miners

Notícies relacionades

"Ucraïna es va salvar com a Estat gràcies al núvol", ha dit el ministre de Transformació Digital ucraïnès, Mikhailo Fedorov. Va ser ell qui va obrir la porta al mercat privat del data mining i Kíiv és avui un centre d’operacions per a enginyers de nombroses tecnològiques, amb sis al capdavant: Microsoft, Palantir, Planet Labs, Maxar, Blacksky i Primer AI, a banda de l’esmentada Clearview.

Microsoft va donar suport contra els ciberatacs a Ucraïna des del començament de la guerra. Primer analitza converses russes per ràdio. Planet, Blacksky i Maxar processen imatges de satèl·lit. Però de totes elles, Palantir és la líder. Aquesta companyia, amb seu a Denver i dirigida per l’excèntric enginyer Alex Karp, principal col·laborador extern de Fedorov, és la més gran excavadora, trituradora i distribuïdora de dades de la guerra d’Ucraïna, un abans i un després per al sector.