Crisi social

Onada de protestes a l’Argentina contra el programa econòmic del Govern

L’Executiu de Milei s’encomana al seu pla de xoc 

La inflació ha fet disminuir en un 23% la capacitat de compra dels treballadors

Un dirigent de la CGT es va reunir amb la número dos de l’FMI per expressar-li el seu rebuig a les retallades

Onada de protestes a l’Argentina contra el programa econòmic del Govern

Abel Gilbert

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El diputat Damián Arabia era tan feliç a Venècia que no va dubtar a mostrar a Instagram la seva jocosa immersió en el carnaval venecià. "Militava l’ajust mentre disfrutava d’un luxós viatge", va assenyalar el diari Ámbito Financiero sobre el legislador de dretes. "El que jo faci amb la meva vida privada, amb la meva orientació sexual i el meu temps lliure, no hauria de ser tema de conversa pública", es va defensar Arabia. Les vacances del legislador oficialista es van convertir no obstant en una "conversa pública", perquè coincideixen en l’Argentina amb una onada de conflictes socials i sindicals.

Durant les últimes hores una vaga dels treballadors ferroviaris va paralitzar el servei. Alhora van protestar els metges. Dilluns ho faran els mestres i és molt possible que no comenci el cicle lectiu. "Han d’acomodar-se a la nova situació de l’Argentina", es va queixar el ministre de l’Interior, Guillermo Francos. Ahir es van mobilitzar contra el programa econòmic del president Javier Milei les organitzacions socials. "El Govern està portant endavant un crim social cap a milions de famílies que avui no tenen un plat de menjar", va dir la dirigent Marianela Navarro. "La seva posició és intransigent, abandona els pobres, exclou els treballadors. Avui, 44.000 menjadors populars que esperen que l’Estat i la ministra (de Capital Humà) Sandra Pettovello entreguin l’aliment".

Més paralitzacions

La Confederació General del Treball (CGT), que ja va realitzar una vaga contra l’anarcocapitalista, va advertir que serà inevitable una altra paralització d’activitats en un curt termini. Un dels seus principals dirigents, el sindicalista dels obrers de la construcció, Gerardo Martínez, es va reunir amb la número dos del Fons Monetari Internacional (FMI), Gita Gopinath, per expressar-li la seva preocupació pels efectes d’un programa econòmic que ha polvoritzat encara més els salaris com a conseqüència de la devaluació del 118% de la moneda, l’estampida inflacionària i la dràstica retallada de la despesa pública. D’acord amb el diari La Nación, Gopinath va escoltar dir a Martínez que amb el seu Decret de Necessitat i Urgència (DNU), que limita el dret de vaga, acaba amb les indemnitzacions per acomiadament i retalla altres drets laborals, "Milei va posar en dubte el contracte social del país".

Notícies relacionades

El mandatari va reiterar ahir que les amargors que pateix bona part d’un país amb 57,4% de pobres són inevitables a causa de l’herència que va deixar "el populisme", però aviat es veurà una llum al final del túnel. La dolarització dibuixa un somriure en l’horitzó. El Govern d’ultradreta xifra les seves esperances en el programa de xoc del ministre d’Economia, Luis Caputo. Fonamenten el seu entusiasme assenyalant que, el gener passat, el sector públic va registrar un superàvit financer a costa de la dràstica reducció de la despesa estatal: la inversió en obra pública es va enfonsar més d’un 80%, mentre que els subsidis al transport, el gas, la llum i l’electricitat van tenir retallades del 64%. Pujar a un bus costa un 200% més que al desembre. Les pensions i ajudes a la població més vulnerable es van reduir un 30%. La inflació, que ha sigut al desembre del 25% i al gener del 20%, va provocar una minva de la capacitat de compra dels treballadors formals del 23%.

La "motoserra" que Milei agitava com a bandera en la seva campanya electoral és utilitzada per Caputo amb una freqüència que impacta en altres àrees de l’Estat. Els números que susciten els aplaudiments del president generen complicacions de gestió a les altres carteres. La ministra Pettovello, van assenyalar diversos mitjans, va tenir una "crisi de nervis" perquè no compta amb els diners necessaris per enfrontar les peticions dels moviments socials. Setmanes enrere van arribar a la porta de l’edifici ministerial milers de persones en l’anomenada marxa de la fam.