La carrera a la Casa Blanca

Haley s’exposa a Carolina del Sud a una amarga derrota contra Trump

L’expresident dels EUA arriba amb més de 30 punts d’avantatge a les primàries d’avui a l’estat que va governar la candidata

Haley s’exposa a Carolina del Sud a una amarga derrota contra Trump

VICTOR J. BLUE / BLOOMBERG

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan va ser derrotada per Donald Trump a Iowa, a New Hampshire i fins i tot a Nevada, on ni tan sols competia directament amb ell, a Nikki Haley li agradava posar el focus en el "dolç estat de Carolina del Sud". Tenia la seva lògica. És allà on fa 52 anys va néixer aquesta filla d’immigrants de l’Índia; on es va casar i va tenir els seus dos fills; on va servir tres mandats com a legisladora estatal i on, dalt de l’onada del Tea Party, va arribar el 2010 a governadora, un càrrec per al qual va ser reelegida i va abandonar el 2017 per ser ambaixadora del seu ara rival davant les Nacions Unides.

Notícies relacionades

No obstant, aquesta "llar, dolça llar", escenari avui de primàries, es prepara per deixar Haley amb la derrota més amarga. Tot, i ella mateixa, indica que no serà el final de la seva carrera presidencial i la candidata, avalada encara per grans donants, ha promès seguir almenys fins a la cita a Michigan el dia 27 i el superdimarts del 5 de març, quan voten 15 estats i un territori, malgrat que les seves perspectives són en algun cas pitjors.

Però amb Carolina del Sud es constata l’entrega del Partit Republicà, i de la major part de les seves bases, a Trump. Perquè ell ha aconseguit aglutinar, transformar i elevar a l’enèsima potència aquell moviment conservador radicalitzat que combinava el rebuig d’impostos o de tot el que sonés a aparell amb una passió etnonacionalista desencadenada davant uns Estats Units canviants que va néixer en resposta a la presidència de Barack Obama. Avui la dreta dominant al país.