Incident a l’estret de Formosa

La mort de dos pescadors xinesos dispara la tensió amb Taiwan

L’embarcació va bolcar mentre era perseguida per un patruller taiwanès

La mort de dos pescadors xinesos dispara la tensió amb Taiwan

Adrián Foncillas

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Dos pescadors xinesos van morir quan eren perseguits per una patrulla taiwanesa en un incident que podria desembocar en l’enèsima crisi de l’estret de Formosa. La immediata reacció de Pequín, atenuada per als seus estàndards i sense amenaces inflamades, sembla descartar la voluntat de convertir el desgraciat accident en un casus belli.

Va tenir lloc dimecres a les aigües de l’illa Kinmen, administrada per Taipei i separada del continent per tot just tres quilòmetres. Un patruller taiwanès va albirar una llanxa motora xinesa als seus voltants i, després de donar-li l’alto, va començar una persecució a tota velocitat que va acabar amb el bolc de la segona. Els quatre pescadors van ser rescatats de les aigües i conduïts a un hospital, on dos d’ells van ser declarats morts. Els altres dos estan en condició estable i han sigut conduïts fins a Kinmen per respondre davant la Fiscalia.

La Xina va condemnar ahir "l’incident maligne" i va demanar explicacions a Taipei. "Ha ferit els sentiments dels compatriotes als dos costats de l’estret", va aclarir Zhu Fenglian, portaveu de l’Oficina d’Afers de Taiwan. També va remarcar el tracte diferent que s’ofereixen els uns i els altres: mentre que la Xina socorre els mariners taiwanesos que necessiten auxili o subministraments, Taipei recorre a "tota mena d’excuses per inspeccionar per força els pesquers xinesos i utilitza mètodes violents i perillosos".

Taiwan va lamentar les morts i va negar una mala gestió dels seus guardacostes. La llei els empara per expulsar, detenir i castigar els que entren a les seves aigües. També va recordar les tossudes incursions de barcos xinesos per pescar o extreure sorra del fons marí, activitats tan il·legals com pernicioses per a l’ecosistema. "Molts barcos xinesos han entrat recentment a les nostres aigües, aprofitant l’any nou lunar per pescar peixos d’alt valor", va revelar Taipei. No són rares les acusacions als pesquers xinesos d’escurar les aigües globals ni els enfrontaments, sí que ho és que provoquin morts.

Notícies relacionades

Aigües erògenes

A l’estret de Formosa i el mar del Sud de la Xina, les aigües més erògenes d’Àsia, a ningú li interessa un conflicte obert. El risc rau que un accident com aquest últim precipiti les tensions a un escenari inquietant. La densitat de barcos i avions de guerra és un element pertorbador. Dimecres, sense anar més lluny, Taipei va identificar 14 avions i drons als voltants de l’illa. Els Estats Units i la Xina han coquetejat amb les col·lisions durant els últims anys i, afortunadament, tots dos van recuperar recentment el diàleg de les seves altes esferes militars per mitigar els malentesos.

Temes:

Xina