Cap d’Any tropical

Alta cuina amb sabor atlàntic: l’últim sopar gurmet d’Aleksei Navalni a Gran Canària abans de ser capturat per Putin

L’opositor rus va acudir dies abans de ser detingut a Rússia junt amb la seva família al restaurant La Aquarela de Mogán per acomiadar el 2020

Alta cuina amb sabor atlàntic: l’últim sopar gurmet d’Aleksei Navalni a Gran Canària abans de ser capturat per Putin

Yulia Navalnya

4
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Dues setmanes abans de la seva detenció a Rússia que el va portar a una presó on continua, el dissident rus Aleksei Navalni va poder disfrutar d’un sopar inoblidable a Gran Canària i de la platja de Maspalomas. Després patiria un malson que se li fa interminable.

L’assolellada tarda del 31 de desembre del 2020 es presentava tranquil·la a La Aquarela, el restaurant amb estrella Michelin que lidera el xef Germán Ortega a Mogán (Gran Canària), on les carns vermelles, els peixos de la zona i els mariscos de primera qualitat són els protagonistes en un local amb més de 30 anys de vida. Tot anava segons el previst per celebrar el Cap d’Any fins que un grup d’homes va irrompre amb estrèpit per inspeccionar la seguretat d’aquest bonic restaurant amb vista a l’oceà Atlàntic.

Van arribar en ple muntatge de la sala on s’anaven a servir els menús elaborats per disfrutar de l’últim dia d’aquell any marcat pel confinament imposat pel coronavirus, la mort de Maradona o la sortida per la porta del darrere de la Casa Blanca de Donald Trump.

Nikola Ivicic, com a cap de sala, i Ortega, als fogons, formen un tàndem imbatible amb un menú degustació canviant cada quatre setmanes per oferir el millor producte de temporada amb el toc inconfusible del sabor canari.

Però la nit d’aquell 31 de desembre del 2020 va arribar la gran sorpresa. Discret i sense que gairebé ningú el reconegués va entrar per la porta del local Aleksei Navalni, l’opositor rus que acabava de recuperar-se a Alemanya d’un intent d’enverinament de Vladímir Putin. Al seu costat, la seva dona, Iúlia Navàlnaia, i els seus dos fills: la Dària, de 21 anys, i el Zahar, de 14.

Dues setmanes després d’aquest sopar, el 17 de gener del 2021, l’advocat i polític rus va ser arrestat al creuar el control de passaports a Rússia acusat d’incomplir una condemna d’un any i mig que tenia en suspensió pel cas Yves Rocher, en el qual se li imputaven els delictes de frau i blanqueig de capitals.

Navalni continua, des d’aleshores, a la presó. «Jo estava cuinant quan em van dir que la família Navalni era a la sala», revela Germán Ortega més de dos anys després d’aquella visita i després de ser preguntat per les personalitats més famoses que han visitat el seu local. Senzill, humil i sense donar-se importància parla també amb naturalitat de l’arribada d’Elon Musk. «Va ser fa uns set anys. Em van dir que era al restaurant el fundador de PayPal», comenta mentre prepara un mero salvatge amb pruna i espàrrec de mar, un dels plats del seu menú Sea Me que ara ofereix a l’espai Peseta del recentment inaugurat Hotel Paradisus Gran Canaria de la cadena Meliá, a la platja de San Agustín.

Aleksei Navalni, el principal líder de l’oposició a Rússia, va ser hospitalitzat la nit del 20 d’agost del 2020 amb «símptomes d’enverinament», segons va denunciar la seva portaveu, Kira Iàrmix. L’activista volava de Tomsk a Moscou quan va començar a trobar-se malament, fet que va obligar el pilot a fer un aterratge d’emergència a l’aeroport d’Omsk (Sibèria).

Els doctors de l’Hospital d’Urgències d’Omsk van confirmar llavors l’ingrés del popular bloguer anticorrupció i el seu estat de gravetat i van precisar que estava en coma i connectat a un aparell de respiració assistida.

Trasllat a Alemanya pel greu estat de salut de l’opositor

Després de diverses hores, el 21 d’agost del 2020, els metges russos van autoritzar el trasllat de Navalni a Alemanya. Només 48 hores van necessitar els especialistes de l’hospital berlinès la Charité per apuntar a un enverinament amb un agent químic de la família Novitxok com la causa del greu estat de salut de l’opositor.

En un breu comunicat del 7 de setembre del 2020, l’hospital Charité de Berlín va informar que l’estat de salut del líder opositor de Rússia havia millorat en les últimes hores. El pacient «ha sortit del coma induït en què se’l mantenia mitjançant medicació» i està reaccionant «quan se li parla», deia el text. Així mateix, es va comunicar que se li estava «retirant la ventilació artificial».

El 23 de setembre va rebre per fi l’alta de l’hospital i va decidir quedar-se a Alemanya per seguir el tractament mèdic.

Notícies relacionades

Va ser al desembre que la família Navalni va optar pel clima tropical de les Canàries per recuperar-se de les ferides que li ha deixat la croada que manté contra els excessos de Putin.

No hi ha testimoni gràfic d’aquesta visita a Gran Canària, tot i que Iúlia Navàlnaia va publicar en el seu instagram una imatge sense datar ni localitzar de tota la família a les dunes de Maspalomas.