SETGE A LA DISSIDÈNCIA

Navalni acusa Putin d'estar al darrere del seu enverinament

El president de la Duma afirma que el president rus «va salvar la vida» de l'opositor, a qui titlla de «canalla»

zentauroepp55205226 combo  this combination of pictures created on october 1  20201001121137

zentauroepp55205226 combo this combination of pictures created on october 1 20201001121137 / MLADEN ANTONOV

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’opositor rus Aleksei Navalni ha acusat el president Vladímir Putin d’estar al «darrere» del seu enverinament, en la seva primera entrevista publicada després de sortir de l’hospital alemany on va ser tractat.

«Afirmo que Putin està darrere d’aquest acte, no hi veig cap altra explicació», ha declarat al setmanari alemany ‘Der Spiegel’, que va publicar aquest dijous extractes d’aquesta entrevista a la seva web. «El meu deure ara és seguir com soc, algú que no té por. ¡I no tinc por!, ha afirmat el principal opositor al Kremlin.

Navalni ha confirmat també la seva intenció de tornar a Rússia quan estigui totalment recuperat, segons el setmanari alemany, que publicarà més tard aquest dijous tota l’entrevista.

Enverinat amb Novitxok

Incansable activista de la lluita contra la corrupció, Navalni, de 44 anys, es va esvanir sobtadament a bord d’un avió que l’havia de portar des de Sibèria a Moscou el 20 d’agost.

Tres laboratoris europeus han conclòs que l’opositor rus va ser víctima d’un enverinament amb una substància neurotòxica de tipus Novitxokcreada en l’època soviètica amb finalitats militars, i des d’aleshores, diversos països occidentals reclamen a Rússia una investigació del cas. Moscou rebutja totes les acusacions.

Notícies relacionades

El líder opositor va sortir fa una setmana de l’hospital berlinès on estava ingressat i es quedarà a Alemanya durant la seva convalescència que, segons el seu portaveu, portarà «molt temps».

Rèplica de Moscou

Després de divulgar-se l’entrevista, el president de la Duma, la Cambra baixa del Parlament rus, ha acusat Navalni de treballar per als serveis secrets occidentals i ha rebutjat les seves acusacions. «Navalni no té vergonya, és un canalla. Putin li va salvar la vida [...] És clar que treballa per als serveis especials i les autoritats dels països occidentals», ha manifestat Viatxeslav Volodin.