DRETS HUMANS

El principal líder de l'oposició russa, Aleksei Navalni, hospitalitzat per possible enverinament

L'activista volava de tornada a Moscou i es troba inconscient a la unitat de cures intensives en una ciutat de Sibèria

navalni

navalni

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El bloguer Aleksei Navalni, el principal líder de l’oposició a Rússia, ha sigut hospitalitzat durant la nit de dimecres a dijous amb «símptomes d’enverinament», segons ha assegurat el seu portaveu, Kira Iarmix. L’activista volava de Tomsk a Moscou quan va començar a sentir-se malament, fet que va obligar el pilot a mig vol a fer un aterratge d’emergència a l’aeroport d’Omsk

«Assumim que l’Aleksei ha sigut enverinat amb una substància barrejada en el te», que es va prendre en un bar de l’aeroport d’origen, ha declarat Iarmix a les xarxes socials. «És l’únic  que ha begut aquest matí», ha remarcat. L’amo de l’establiment ha declarat a l’agència Interfax que estava examinant les imatges de les càmeres del circuit tancat de la instal·lació per saber què és el que havia succeït. En la captura inferior, presa de la xarxa social Telegram, es pot veure Navalni esgotant el te abans d’embarcar. 

Els doctors de l’Hospital d’Urgències de Tomsk han confirmat l’ingrés del popular bloguer anticorrupció i el seu estat de gravetat, i han precisat que es trobava en coma i connectat a un aparell de respiració assistida. A primera hora de la tarda, el doctor Anatoli Kalinitxenko ha declarat que havien aconseguit «estabilitzar» el pacient i que havien aconseguit establir el «quadro clínic», amb el qual el pronòstic del pacient millorava respecte al proporcionat en les hores anteriors, en què es va arribar a assegurar que Navalni estava lluitant per la seva vida.

Al cap de poques hores, ha aterrat a Omsk la dona de l’activista, Iúlia Navalnaia; el president del Fons Contra la CorrupcióIvan Zhdánov,  i la líder de l’Aliança de Doctors, Anastasia Vassilieva, un sindicat mèdic opositor. Després de molts estira-i-arronses i discussions amb els metges, a Iúlia se li ha permès veure el seu marit, tot i que la doctora Vassilieva ha hagut de quedar-se fora de l’habitació. Els passadissos de la unitat de cures intensives estaven plens d’agents policials.

Roba i pertinences

Moments de tensió també s’han viscut arran de la roba i les pertinences del pacient, que podrien tenir rastres de la substància feta servir, segons l’entorn de l’opositor. La dona de Navalni les havia agafat i es negava en rodó a cedir a les exigències de la policia local perquè les entregués. Només les donarà «si és arrestada», ha explicat en un tuit la portaveu Iarmix.    

L’entorn de l’opositor ha demanat que sigui permesa l’evacuació del pacient a un país europeu per ser examinat per experts en toxicologia, tot i que de moment els metges s’hi oposen. «A través dels nostres canals intentem que sigui admès en hospitals d’Hannover o d’Estrasburg; malgrat les dificultats causades per la Covid, a Hanover, on hi ha un bon centre de toxicologia, el podrien acceptar», ha declarat al portal Meduza Iaroslav Aixijmin, un dels seus metges. 

Pável Lébedev, un dels passatgers del vol de la companyia aèria S7, en què viatjava Navalni, ha difós a les xarxes socials un relat dels fets. Segons el testimoni, a l’inici del vol «Navalni va acudir al lavabo i no va tornar; va començar a trobar-se molt malament, els va costar molt tornar-li la consciència i cridava de dolor», ha explicat.  Per la seva banda, diaris oficialistes com ‘Izvestia’ han abonat la teoria que hi havia restes d’alcohol a la sang de l’opositor.    

   

Fa un any, una «al·lèrgia»

Notícies relacionades

L’any passat, després de les importants concentracions contra la manipulació electoral en les eleccions locals i regionals del setembre, Navalni també va ser hospitalitzat, en aquesta ocasió a Moscou. Els metges moscovites van assegurar que es tractava d’una al·lèrgia, mentre que la doctora personal va parlar obertament llavors d’«enverinament» mitjançant una «substància química desconeguda».  

Durant els últims anys, Navalni ha aconseguit treure l’oposició liberal russa de la marginalitat i donar-li una gran visibilitat, tant en l’àmbit local com internacional. Les convocatòries del polític i activista congreguen regularment milers de persones a Moscou, malgrat que moltes impliquen un risc per als assistents, ja que no són autoritzades per les autoritats. A més, ha aconseguit el que fins fa poc era una quimera per als moviments contraris a Vladímir Putin: sortir dels seus tradicionals feus de Moscou i Sant Petersburg, on es concentra la intel·lectualitat i les classes mitjanes del país, i ampliar la seva base a les ciutats de província, on se suposa que el suport al president Vladímir Putin és majoritari.