Ucraïna s’atrinxera per frenar l’empenta russa i modernitzar l’Exèrcit

El Govern de Zelenski reforça les línies de defensa per estabilitzar el front bèl·lic i impulsa la robotització per acotar les pèrdues humanes. Kíiv rebaixa els objectius el tercer any de conflicte.

Ucraïna s’atrinxera per frenar l’empenta russa i modernitzar l’Exèrcit

Marc Marginedas

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Va ser un amable traspàs de poders, una necessària mostra d’unitat nacional en un país envaït, que travessa un moment bèl·lic delicat davant un poderós enemic, amb recursos molt superiors. Després de mesos d’especulacions sobre desavinences, el general Valeri Zalujni, acabat de destituir pel president Volodímir Zelenski com a comandant en cap de l’Exèrcit d’Ucraïna, es va fondre la setmana passada en una abraçada amb el seu successor en el càrrec, Oleksandr Sirski, en una cerimònia a Kíiv durant la qual va rebre el títol d’Heroi d’Ucraïna, la més elevada distinció de l’Estat. Després dels triomfs parcials dels primers compassos de la invasió, obligant els russos a retirar-se d’àmplies zones ocupades, les autoritats ucraïneses encaren aquest tercer any de guerra amb objectius molt més modestos: reforçar les línies de defensa, estabilitzar el front i entrenar els seus soldats en l’ús de noves tecnologies que en el futur els permetin superar el desavantatge numèric inicial i, sobretot, l’empenta d’una potència invasora disposada a sacrificar sense objecció vides de soldats per la victòria.

Un dels més objectius importants de cara al 2024 és la construcció de "potents defenses que impedeixin el moviment de l’enemic", confirma a EL PERIÓDICO Serhí Zgurets, director de la consultoria de temes militars i portal informatiu especialitzat Defense Express. El cap de l’Estat no ha deixat de fer especial èmfasi en aquest aspecte en les últimes setmanes, i durant una recent roda de premsa, fins i tot en va citar com a exemple les fortificacions construïdes a les proximitats de Khàrkiv, la segona ciutat del país, a tan sols una seixantena de quilòmetres de la Federació Russa. "Quan veig això allà, però no en altres óblasts [regions], faig preguntes concretes als militars: ¿és suficient?", va clamar.

Llocs emblemàtics

Amb tot, els analistes no descarten que alguns llocs emblemàtics, com Adviivka, al Donbass, o alguns territoris pròxims a Kupiansk (nord-est), acabin caient en les pròximes setmanes o mesos en mans dels invasors russos, sense excessiu impacte en les línies defensives ucraïneses. "Avdiivka té més importància per a nosaltres que Bakhmut" (la localitat escenari de la més sagnant batalla fins ara), admet Zgurets, que, no obstant, descarta que una eventual conquesta d’aquest suburbi de Donetsk provoqui un eventual col·lapse del front i la victòria russa.

El valor de la vida d’un soldat

Les noves tecnologies, en particular "la robotització" de les Forces Armades d’Ucraïna, en paraules d’aquest expert militar, permetran enviar al front enginys dirigits a distància a dur a terme les missions més perilloses, com ara el desminatge o fins i tot l’assalt de posicions enemigues. En la seva primera declaració, el nou líder militar ucraïnès va remarcar amb especial èmfasi la importància de la moderna tecnologia. "Només els canvis i les contínues millores en els mètodes i les formes de dur a terme la guerra ens permetran tenir èxit", va destacar abans d’emfatitzar que "la vida i la salut" dels soldats són "el valor primari de l’Exèrcit ucraïnès".

Notícies relacionades

La pressió de l’opinió pública està creant a Ucraïna una cultura del valor de la vida humana, en completa ruptura amb la supeditació de l’individu a l’Estat imperant en l’era soviètica i que el Kremlin està revivint en aquesta guerra amb els seus propis militars. Tot i que, a jutjar per les opinions obtingudes per aquest diari durant aquests dies, sembla mantenir-se el consens que Ucraïna ha de seguir amb la guerra i no negociar des d’una posició de debilitat com l’actual, els ucraïnesos exigeixen amb força a les seves autoritats que limitin les morts. "Negociar ara seria rendir-se; hem arribat fins aquí i miri la quantitat de gent que ha mort", explica l’Alina, de 32 anys i originària de Kherson.

En els pròxims mesos, Ucraïna també haurà de digerir els importants canvis en la cúpula militar que ha imposat el cap de l’Estat amb l’arriscada destitució de Zalujni, un dels relleus "més nombrosos" que ha fet un Exèrcit en temps de guerra, valora Zgurets. Un total de 17 generals i alts oficials han sigut substituïts en el seu càrrec. "Els nous oficials poden ser efectius, però això requerirà també temps", conclou l’analista.