Negociació a Brussel·les

La UE segella la reforma que donarà més flexibilitat fiscal als governs

Els negociadors tanquen l’acord provisional, que implicarà uns pressupostos més ajustats, així com la reducció del dèficit i el deute

La UE segella la reforma que donarà més flexibilitat fiscal als governs

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de setmanes de negociacions, sis diàlegs a tres bandes (grups informals) i una última marató de 16 hores els representants del Parlament Europeu i del Consell van aconseguir tancar un acord polític provisional sobre un altre dels expedients claus de la legislatura: la nova arquitectura de les regles fiscals de la UE que començaran a aplicar-se el 2025. Serà una nova etapa de més flexibilitat per als governs, però també de pressupostos més ajustats i estrictes requisits de reducció del dèficit i el deute, com exigia Alemanya.

La reforma, que ara haurà de ser aprovada en les pròximes setmanes pel Consell i el Parlament Europeu, manté intactes els dos pilars del Pacte d’Estabilitat i Creixement: els sostres màxims del 3% per al dèficit públic respecte al PIB i del 60% per al deute. El nou sistema, segons els governs, permetrà reduir les ràtios de forma «gradual, realista, sostinguda i favorable» mentre «protegeix les reformes i inversions en àrees estratègiques com la digital, la verda, la social i la defensa».

Tal com van acordar al desembre els Vint-i-set, cada país dissenyarà i pactarà amb Brussel·les els seus plans nacionals d’ajust plurianual. Es basaran en una trajectòria tècnica que la Comissió Europea proposarà als estats membre amb dèficits i deutes superiors al llindar. Aquesta trajectòria indicarà com garantir que al final del període d’ajust de quatre anys el deute públic estigui en una trajectòria descendent plausible o en nivells prudents. Els països que es comprometin a fer reformes i inversions en les àrees prioritàries per millorar el potencial de creixement podran veure ampliats a set anys el període d’ajust.

«Les noves normes milloraran significativament el marc existent i garantiran normes efectives i aplicables per a tots els països de la UE. Salvaguardaran unes finances públiques equilibrades i sostenibles, reforçaran l’atenció deixada a les reformes estructurals i fomentaran les inversions, el creixement i la creació d’ocupació a tota la UE», va valorar el ministre belga de Finances i president de torn de l’Ecofin, Vincent van Peteghem.

Inversió

«Proporcionaran més espai per a la inversió, flexibilitat perquè els estats membre suavitzin els seus ajustos i enfortiran la dimensió social. Amb un enfocament cas per cas i a mitjà termini, juntament amb una implicació més gran, els membres estaran millor equipats per prevenir polítiques d’austeritat», va destacar l’eurodiputada socialista Margarida Marques.

Notícies relacionades

Fonts diplomàtiques van destacar que les negociacions, malgrat l’escàs marge dels eurodiputats per retocar el text i evitar problemes en una tramitació final dominada per la urgència que imposen les eleccions europees de juny, s’han desenvolupat sota un esperit «constructiu».

El Consell va arribar a la recta final de la negociació amb el Parlament Europeu amb escàs «marge de maniobra» després d’un estira-i-arronsa molt dur amb els representants d’Alemanya.

Temes:

Arquitectura