Escàndol a Budapest

Dimiteix la presidenta hongaresa per encobrir un cas de pederàstia

La dirigent havia indultat el subdirector d’un orfenat que va tapar els abusos a 10 menors comesos pel director del centre

Dimiteix la presidenta hongaresa per encobrir un cas de pederàstia

Andrew Medichini / POOL / AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta d’Hongria, Katalin Novák, molt pròxima al primer ministre ultranacionalista Viktor Orbán, va anunciar ahir la seva dimissió després d’una setmana de controvèrsia per un indult que va concedir a un directiu d’una llar infantil que va intentar amagar casos de pederàstia.

Novák va absoldre el subdirector d’un orfenat a la ciutat de Bicske, que va encobrir els abusos sexuals de fins a deu menors comeses pel director del centre. "Demano perdó a aquells a qui he ferit. Avui parlo per última vegada a vostès com a presidenta. Dimiteixo del meu càrrec", va dir Novák en un discurs televisat.

Notícies relacionades

El polèmic indult, concedit l’abril del 2023 amb motiu de la visita del papa Francesc a Budapest, va ser descobert per la premsa la setmana passada. Des d’aleshores organitzacions i partits polítics opositors van demanar la dimissió de la presidenta.

La dimissió s’ha oficialitzat després que milers de persones es manifestessin a Budapest divendres. En un govern en el qual la visió conservadora de la família és al centre de la política, l’escàndol de l’indult a un home relacionat amb un cas de pederàstia ha causat enrenou al país i nerviosisme en el partit, i ha acabat forçant la dimissió de Novák. El primer ministre, Viktor Orbán, ja havia anunciat dijous que impulsarà una esmena a la Constitució per impedir que una persona condemnada per delictes de pedofília pugui rebre un indult presidencial, cosa que ha tensionat encara més l’ambient polític al país.