Milei pateix un revés parlamentari per la llei òmnibus

La Cambra torna a comissió el pla de xoc per canviar l’economia

Milei pateix un revés parlamentari per la llei òmnibus

Abel Gilbert

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’ultradretà Javier Milei va recolzar el cap contra el mur de les Lamentacions i no va poder contenir les llàgrimes. La visita oficial a Israel, abans de trobar-se al Vaticà amb el Papa, li va oferir dimarts emocions espirituals i alegries polítiques. Allà el van rebre com un heroi de la llibertat. Però des de l’Argentina li van arribar notícies que li van provocar enuig. El Govern va patir un fort revés al Congrés perquè no va poder avançar en la discussió, article per article, de l’anomenada llei òmnibus amb què intenta canviar radicalment la realitat econòmica i social del país, atempta contra el medi ambient, penalitza les manifestacions i, segons artistes i intel·lectuals, destrueix la cultura al treure-li finançament públic.

"Derrota oficialista", va titular el diari La Nación. L’ambiciosa iniciativa va tenir el pitjor dels resultats: ha de tornar a la comissió parlamentària, com si les setmanes de discussions, amb l’aprovació "en general" del projecte, divendres passat, no haguessin tingut lloc. Un escenari impensat dies enrere per a l’eina a través de la qual el president aspira a obtenir facultats excepcionals que prescindeixen del Poder Legislatiu i que vol utilitzar per prendre deute extern i privatitzar béns de l’Estat. El camí comença una altra vegada des de zero. L’article 155 de la Cambra de Diputats estableix que quan un projecte torna a comissió ha de ser novament sotmès a debat en les comissions respectives d’Assumptes Constitucionals, Legislació General, i Pressupost i Hisenda. Mai en la història de la Cambra de Diputats havia passat una cosa semblant.

Ràbia des de Jerusalem

Notícies relacionades

Milei va fer saber de la seva ràbia des de Jerusalem. "La casta s’ha posat en contra del canvi que els argentins vam votar a les urnes". A la matinada israeliana va reconèixer "que no serà fàcil canviar un sistema en el qual els polítics es van fer rics a costa dels argentins". L’anarcocapitalista, que en la primera volta electoral va obtenir un 30% dels vots, va invocar el 56% de les adhesions que va tenir en el segon torn. Aquest és el percentatge d’argentins que, va assegurar, afirma el seu programa. "No estem disposats a negociar-lo amb els que van destruir el país".

El ministre de l’Interior, Guillermo Francos, no va descartar convocar una consulta popular en obert desafiament al Parlament. Immediatament, nombrosos legisladors li van recordar que perquè un plebiscit tingui efectes vinculants ha de ser abans aprovat pel Congrés i per una àmplia majoria que els "libertarianos" no tenen a cap de les cambres.