Zelenski busca un cop d’efecte en plena caiguda de la seva popularitat

El possible relleu a la cúpula militar també respon als dubtes sobre el suport dels EUA

Zelenski busca un cop d’efecte en plena caiguda de la seva popularitat

RICARDO MIR DE FRANCIA

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La guerra als despatxos està suplantant a poc a poc la guerra a les trinxeres com el més decisiu dels fronts per a la sort d’Ucraïna. Gairebé dos anys després de l’inici de la invasió russa, quan les carències d’armament i personal tornen a tenallar les tropes ucraïneses, Kíiv s’enfronta a la possibilitat cada vegada més real de quedar-se sense el suport financer dels Estats Units. Els dubtes sobre el salvavides nord-americà es conjuguen amb la fatiga d’una població creixentment resignada davant la impotència de les seves tropes per recuperar els territoris conquerits pel Kremlin. Tanta adversitat està esquerdant la unitat del país davant l’enemic comú, mentre la popularitat del seu president cotitza a la baixa. "No hi ha dubte que necessitem fer un reset, un nou començament", va dir aquesta setmana el líder ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Les seves paraules van servir per confirmar els rumors de les últimes setmanes sobre possibles relleus a la cúpula militar que ha dirigit la defensa ucraïnesa des que els tancs de Vladímir Putin van envair el país el 23 de febrer del 2022. Zelenski va admetre aquest dilluns que es planteja reemplaçar Valeri Zalujni, el comandant en cap de les Forces Armades, però també va suggerir que els canvis podrien ser bastant més amplis per incloure part de l’estament polític.

Pessimisme

El moment és extremadament delicat, com reconeixen diverses fonts a Ucraïna. "El pessimisme ha calat entre la població. La gent és molt conscient de la incertesa que envolta l’ajuda nord-americana o dels problemes que vam tenir perquè la Unió Europea desbloquegés els fons. Veuen que l’economia russa s’està recuperant i com hi ha nous atacs cada dia", assegura a aquest diari Petró Obukov, regidor a Odessa del partit opositor Solidaritat Europea, liderat per l’expresident Petró Poroixenko. "La situació per a mi continua sent positiva perquè estem a poc a poc destruint l’Exèrcit rus, però és un progrés difícil de quantificar. La gent vol resultats tangibles", afegeix a l’altre costat del telèfon.

Notícies relacionades

La figura de Zelenski està perdent llustre, tant dins com fora d’Ucraïna. D’acord amb l’última enquesta de l’Institut Internacional de Sociologia de Kíiv, la seva popularitat va caure al desembre fins al 62%, lluny dels percentatges pròxims al 80% que va registrar durant els primers mesos de la guerra. En canvi, la confiança en les Forces Armades es manté per sobre del 90%, cosa que ha obert tota mena de suspicàcies respecte al possible reemplaçament de Zalujni i potser també del cap d’Estat Major, Serhí Shaptala. "Alguns creuen que el principal problema és que Zelenski veu Zalujni com un potencial rival polític, malgrat que el general mai ha suggerit la seva intenció de fer el salt a la política", assegura Oleksí Melnick, analista militar del Razumkov Center de Kíiv. "Si amb la seva destitució busca recuperar la confiança del públic, crec que s’equivoca".

En les poques entrevistes que ha concedit, Zalujni ha fet una avaluació de la realitat bastant més sòbria de la que projecta el president. En una d’elles va dir que la guerra s’ha estancat i, més recentment, es va queixar en un article dels colls d’ampolla a la producció militar o de la incapacitat del Govern per incrementar el nombre de reclutes. El problema és que tot podria empitjorar significativament si els republicans es neguen a aprovar al Congrés dels EUA l’últim paquet d’ajudes proposat per la Casa Blanca. Per a Kíiv podria ser gairebé com una sentència de mort.