La Creu Roja atendrà la salut mental dels refugiats d’Ucraïna

Més de 820.000 persones que han trobat asil a la UE tenen una malaltia psíquica, i és greu en 190.000 dels casos

La Creu Roja atendrà la salut mental dels refugiats d’Ucraïna

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Una de cada cinc persones afectades per un conflicte bèl·lic desenvolupa una malaltia mental. És una dada de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), inquietant premissa estadística sobre la qual Creu Roja ha preparat un programa per ajudar els refugiats de la guerra d’Ucraïna. La dada concreta de l’OMS suma una prevalença del 22,1% en mals tan dolorosos i cronificables com l’ansietat, la depressió, el trastorn d’estrès posttraumàtic, l’esquizofrènia i el trastorn bipolar. La guerra té aquest cost no només per als militars que estan en el camp de batalla, també per a la població civil present a l’escenari o dispersa en la diàspora.

Notícies relacionades

El programa d’ajuda per a la salut mental dels afectats es desplega en diversos països d’Europa i amb fons europeus quan estan a punt de complir-se dos anys des que, amb una pluja de míssils, Rússia va iniciar l’actual fase de la invasió d’Ucraïna. Ja abans de la guerra, el 12% dels adults ucraïnesos patia problemes de salut mental, i només el 3,2% estava atès amb algun tractament. Els impulsors del projecte estimen que més de 820.000 refugiats ucraïnesos a Europa tenen una malaltia psíquica i sospiten que en 190.000 d’aquests casos el mal és greu. Per al cas d’Espanya, l’estimació general d’afectats és de 37.500, i d’una mica més de 8.000 els malalts greus. L’OMS també calcula que en la població desplaçada interna, la que no ha sortit d’Ucraïna però s’allunya del front, són 1,5 milions els colpejats en la psique 24 mesos després de l’inici de la guerra.

El plantejament consisteix a oferir un quadro de primers auxilis psicològics, triatge i suport psicosocial. "No es tracta de fer teràpia individual –explica Alhena Pérez, experta de l’àrea de Salut de Creu Roja Espanyola–, sinó d’ajudar amb tallers de resiliència comunitària i de gestió emocional".