Seguidors de Trump carreguen contra Taylor Swift

Ultres conservadors difonen una teoria falsa sobre el suport de l’artista a Biden

Seguidors de Trump carreguen contra Taylor Swift

Idoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En un temps no molt llunyà Taylor Swift hauria fet passar una bona estona al moviment conservador als Estats Units. Una artista blanca amb arrels en el country convertida en l’estrella global més gran de la música que inicia un idil·li amb un jugador de futbol americà. Ell, Travis Kelce, també és blanc i símbol perfecte d’aquests homes que una part de la dreta veu com la representació de la masculinitat. I, com a cirereta, ha arribat amb el seu equip, els Chiefs de Kansas, a la Superbowl, que se celebra el diumenge 11.

Aquell temps no és avui. És el 2024, any d’eleccions presidencials. Swift té les seves pròpies idees polítiques i en qüestions com els drets reproductius i de la comunitat LGTBQ, el gènere i la identitat sexual o la raça no combrega amb la línia dominant en el Partit Republicà. Aquest està dominat per Donald Trump i el seu moviment MAGA (sigles de Fer Amèrica Gran de Nou, en anglès) i viu entregat a un populisme que cada vegada es nodreix més de les teories de la conspiració i les alimenta.

Amb Swift la caiguda pel cau de la paranoia conspiranoica s’ha accelerat fins a extrems que fins i tot l’equip editorial de The Wall Street Journal, poc sospitós d’inclinar-se del costat demòcrata, ha rigut sense dissimulació. I Rich Lowry, veu del conservadorisme tradicional, apunta que s’ha arribat al punt de "perdre el contacte amb el sentit comú i la realitat".

El rum-rum va començar al desembre, quan la revista Time va elegir Swift persona de l’any. Algunes de les veus més excèntriques, radicals i directament trasbalsades de la dreta, com les de Jack Posibiec i Laura Loomer, van començar a suggerir que Swift, el seu fenomen i el seu idil·li eren tot part d’una fosca operació psicològica (psyop) ordida pel Pentàgon, per al qual ella seria un actiu.

Nòvio esquer

Notícies relacionades

"Estan preparant-se per a una operació per utilitzar Taylor Swift en l’elecció contra Trump, a favor de (Joe) Biden, ho aconseguiran i tornaran els swifties en votants, ja veuran", deia Posobiec, que assegurava també que Kelce era "un nòvio esquer elegit a dit" per aquestes suposades forces fosques.

Quan va arrencar l’any la cosa va sortir de les xarxes socials per arribar a les televisions conservadores i ultraconservadores, de One America News o News Nation a la més influent: Fox News. Al Pentàgon, conscients dels "perills de les teories de la conspiració", han sortit a desmentir que Swift sigui part d’una psyop.