Relacions bilaterals

El titular de Defensa xinès demana reforçar el vincle militar amb Rússia

Dong planteja al seu homòleg cooperació per tenir més pes en l’estabilitat global

El titular de Defensa xinès demana reforçar el vincle militar amb Rússia

GRIGORY SYSOYEV / SPUTNIK

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina i Rússia estrenyeran els seus vincles militars, van anunciar ahir els seus ministres de Defensa. La seva conversa per videoconferència va ser l’estrena de Dong Fun, nomenat fa només un mes enrere després de la destitució del seu predecessor. Els usos diplomàtics atorguen un valor especial a la primera reunió i l’elecció de Moscou remarca la seva reforçada sintonia.

Dong va demanar a Serguei Xoigú, ministre rus, que els dos països "expandeixin la seva cooperació i elevin les relacions militars a un nivell més alt per desenvolupar un paper més extens en la seguretat i l’estabilitat global", segons la transcripció oferta per la premsa oficial xinesa. El seu interlocutor va afegir que les relacions entre els dos exèrcits s’estan ampliant en "totes la direccions" i va al·ludir a les exitoses maniobres de combat navals, aèries i terrestres en "diferents graus de complexitat". Els dos països van practicar exercicis al mar del Japó i, el mes passat, Corea del Sud va haver d’enviar els seus caces quan els xinesos i russos van entrar al seu espai de defensa aèria.

Xoigú també va aclarir que Pequín i Moscou no apunten a cap país i que no tenen una aliança militar. "A diferència d’alguns països occidentals, nosaltres no formem un bloc militar", va dir. Són precisions que solen arribar des de Pequín, inquieta per les repercussions per a la seva reputació global del seu acostament a Moscou, i els seus comunicats després de les cimeres bilaterals solen ser menys entusiastes. Els dos ministres van coincidir a festejar aquest any el 75è aniversari de l’establiment de les seves relacions i a descriure les actuals com les "millors de la història".

La conversa corrobora que la Xina continuarà oferint cobertura diplomàtica a Moscou. Les seves relacions són escrutades per Occident amb renovat interès des de la invasió d’Ucraïna. Aquella declaració a Pequín de Xi Jinping i Vladímir Putin, presidents de la Xina i Rússia, en què assentaven una "cooperació sense límits" pocs dies abans que els tancs creuessin la frontera semblava suggerir l’entrada de Pequín en el conflicte. No ha passat, per més que Washington ho anunciés com a imminent en diverses ocasions, però Occident continua advertint regularment la Xina que no enviï armes a Rússia.

Notícies relacionades

Missió crucial

El ministre de Defensa a la Xina, a diferència de la resta del món, no té funcions de direcció política, que recauen en el partit. És un càrrec protocol·lari al qual s’encarrega la representació de l’Exèrcit d’Alliberament Popular i les relacions amb la premsa i els seus homòlegs internacionals. Les seves declaracions revelen les postures de l’elit política sobre assumptes castrenses. Una de les missions més crucials i delicades de Dong serà normalitzar les relacions amb la cúpula militar de Washington després de la seva represa al desembre.

Temes:

Rússia Xina