Escòcia

Sturgeon nega haver utilitzat la pandèmia per avivar el secessionisme

Sturgeon nega haver utilitzat la pandèmia per avivar el secessionisme

France Presse

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’exministra principal d’Escòcia durant la pandèmia, Nicola Sturgeon, va rebutjar ahir haver utilitzat la crisi sanitària per obtenir més suport a la causa independentista. En la seva intervenció davant la comissió que investiga la gestió de la covid al Regne Unit, l’exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP, en la seva sigla en anglès) va recalcar que la seva intenció va ser sempre minimitzar les morts i els contagis, i va insistir que les seves diferències amb el llavors primer ministre britànic, Boris Johnson, no tenien una motivació política. Sturgeon va negar, a més, haver donat un tracte de favor a Espanya durant la pandèmia per evitar un possible veto a la hipotètica incorporació d’Escòcia a la Unió Europea en cas d’aconseguir la independència.

L’advocat encarregat de l’interrogatori, Jamie Lawson, va mostrar un correu electrònic, enviat el juliol del 2020 pel llavors ministre principal adjunt d’Escòcia, John Swinney, en el qual aquest mostra la seva preocupació pel fet que el Govern escocès no hagi inclòs Espanya en la llista verda de països als quals està permès poder viatjar.

Adhesió d’Escòcia a la UE

Notícies relacionades

"El Govern espanyol conclourà que és un assumpte enterament polític i no ho oblidarà. Hi ha una possibilitat real que mai aprovi l’adhesió a la UE d’una Escòcia independent com a resultat", va assegurar Swinney en el correu enviat a Sturgeon i a altres alts càrrecs del Govern escocès.

L’exministra principal escocesa va explicar que la decisió d’incloure Espanya en la llista verda aquell estiu es va deure a motius estrictament sanitaris i va recordar que va revertir la decisió poc després, quan les dades de la pandèmia a Espanya van començar a empitjorar. "Si el que em pregunten és si va ser una decisió impulsada políticament, sens dubte, per la meva banda, no ho va ser en absolut".