Crisi al país llatinoamericà

Els EUA imposen sancions a Veneçuela a causa de la inhabilitació de Machado

La justícia censura la candidata opositora en un moviment que porta a Maduro a competir novament contra si mateix en les presidencials

El règim ha respost amenaçant de parar la repatriació de migrants

Els EUA imposen sancions a Veneçuela a causa de la inhabilitació de Machado

ABEL GILBERT

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Eleccions ja", va exclamar Nicolás Maduro després que l’Assemblea Nacional anunciés la seva decisió d’elaborar amb "precandidats, partits i moviments d’electors que ho vulguin" el cronograma electoral del 2024. "Diàleg inclusiu", va afegir el president de Veneçuela. Però les paraules d’entusiasme topen de cara amb un present polític que s’assembla molt a frustracions recents. María Corina Machado, la candidata de l’oposició sorgida de les primàries, ha sigut inhabilitada pel Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) per la seva suposada participació en actes conspiradors i els Estats Units han anunciat el retorn de les sancions econòmiques.

La situació és circular a Veneçuela: negociacions, esbós d’obertura, sensació que el conflicte s’encarrila i, de sobte, denúncies oficials d’atemptats fallits contra Maduro, una nova onada repressiva i l’enduriment del palau de Miraflores. Ningú es va sorprendre dimarts a la nit quan el portaveu del Departament d’Estat nord-americà, Matthew Miller, va dir que el 18 d’abril tornen les sancions econòmiques, que afecten el petroli, el gas i l’or, i que havien facilitat enteses amb empreses com l’espanyola Repsol. Aquell dia expiren les flexibilitzacions atorgades en els acords de Barbados entre el madurisme i l’oposició per fer eleccions generals sense exclusions.

Preocupació

El dictamen del TSJ sobre la candidatura de Machado és observat pels EUA com una "falta d’avenç" de les metes pactades a l’octubre. Costa Rica, Xile, la República Dominicana, França, Panamà, el Canadà i l’Equador també han qüestionat el pronunciament de TSJ, i Xile ha expressat la seva "preocupació".

La vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, no es va demorar a reaccionar. "Si fan el pas en fals d’intensificar l’agressió econòmica contra Veneçuela, després del 13 de febrer quedarien revocats els vols de repatriació de migrants veneçolans, i passaria a revisió qualsevol mecanisme de cooperació existent". "Si ens imposen més sancions, tindrem una indústria poderosa per fer front a la crisi energètica mundial", va afegir el ministre del Petroli, Rafael Tellechea

Notícies relacionades

L’oposició, que s’ha unificat darrere de Machado –tot i que no tots s’identifiquen amb el programa dretà de la líder de Vente Venezuela–, va sentir una altra vegada el to de burla de Maduro quan va recolzar "amb totes" les seves "forces" l’elaboració del cronograma electoral en una "gran taula de diàleg nacional". Al crit de "ianquis de merda", Jorge Rodríguez, cap de la delegació que ha negociat a Barbados amb l’oposició, va convocar "empresaris, camperols, artistes plàstics, professors universitaris i mestres d’escola" per afegir-se a la contesa. El Consell Nacional Electoral, mentrestant, es manté en silenci. "No hi ha eleccions sense mi. Aquí són milions que volen un canvi i que han votat en les primàries per la meva candidatura per derrotar Maduro. I el règim ho ha subestimat", va respondre Machado.

Segons l’analista polític Luis Vicente León, Maduro no habilitarà Machado, però afirma que el retorn de les sancions no servirà per resoldre el problema. L’analista creu que al madurisme se’l guanyarà en el seu propi terreny, com va passar a Xile el 1988, quan l’oposició va derrotar el dictador Augusto Pinochet en el plebiscit amb el qual buscava perpetuar-se.