La justícia anul·la la reforma laboral de Milei aprovada per decret

El dictamen qüestiona el desig del president argentí d’exercir facultats legislatives prescindint del Parlament

La justícia anul·la la reforma laboral de Milei aprovada per decret

ABEL GILBERT

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A Javier Milei se li va entravessar el dia d’ahir, però no va ser per la canícula –l’Argentina pateix la pitjor onada de calor de l’any–, sinó pel revés de la Cambra Nacional d’Apel·lacions del Treball, que va declarar inconstitucional la reforma laboral que el Govern d’ultradreta intenta materialitzar a través d’un Decret de necessitat i urgència (DNU). El moviment obrer va celebrar com una victòria el pronunciament.

La Confederació General del Treball (CGT), la principal central sindical, havia presentat un recurs d’empara al DNU poques hores després de donar-se a conèixer, al desembre. Més tard va realitzar una mobilització davant els tribunals i, la setmana passada, una vaga de 12 hores que va ser acompanyada per una massiva concentració als voltants del Congrés. "La justícia ens va donar la raó", va destacar Héctor Daer, un dels integrants del triumvirat que condueix la CGT.

La "invalidesa constitucional" dels articles referits a qüestions laborals dins de l’ambiciós DNU es coneix en un moment en què el Govern està topant amb dificultats per avançar amb la seva llei òmnibus al Congrés. La iniciativa, de centenars d’articles, intenta modificar de soca-rel la vida econòmica, social i cultural argentina.

Notícies relacionades

El dictamen dels jutges Manuel Diez Selva, Héctor Guisado i Mario Fera va descol·locar a les autoritats, entre altres raons perquè qüestiona el desig de Milei d’exercir facultats legislatives, prescindint del Parlament. Els jutges van assenyalar al respecte que "l’admissió" de semblant exercici "es fa en condicions de rigorosa excepcionalitat" que en l’actualitat no existeix: les dues cambres del Congrés estan en condicions d’assumir les seves responsabilitats. No hi ha motius de "força major" que ho impedeixin. Per tant, "no s’observen" circumstàncies perquè Milei tingui aquest poder "excepcional".

Els fonaments de la resolució van en contra de les aspiracions de Milei. "El principi que organitza el funcionament de l’estatut del poder de l’Estat és la divisió de funcions i el control recíproc, esquema que no ha sigut modificat per la reforma constitucional de 1994". El Congrés Nacional "té la funció legislativa, el Poder Executiu disposa del reglament, i el Poder Judicial dicta sentències, amb l’eminent atribució d’exercir el control de constitucionalitat de les normes jurídiques"..

Temes:

Govern Argentina