Polèmica cimera

Meloni anuncia 5.500 milions per frenar la immigració des de l’Àfrica

La líder italiana vol donar diners per evitar èxodes als països del continent, que es queixen que no els ha consultat el pla

Meloni anuncia 5.500 milions per frenar la immigració des de l’Àfrica

irene savio

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, va informar ahir d’un pla d’inversions de 5.500 milions d’euros per a l’Àfrica. La decisió, emmarcada en les iniciatives d’Itàlia per frenar la immigració cap al seu país, va ser anunciada durant la primera cimera Àfrica-Itàlia de la presidència transalpina del G-7. Una trobada en la qual, no obstant, també hi va haver encreuaments de retrets amb els líders africans.

"Està clar que això no és suficient. I per això volem involucrar altres donants", va afegir. D’aquesta manera, Meloni va fer un pas més cap a la seva airejada estratègia d’ajudar econòmicament les nacions africanes per evitar els èxodes migratoris, com ja l’any passat va intentar amb el Govern de l’autoritari Kais Saied de Tunísia.

Notícies relacionades

Amb aquest preàmbul, Meloni va convocar ahir a Roma 22 caps d’Estat i de Govern africans, amb algunes organitzacions internacionals, la Unió Africana (UA) i la Unió Europea (UE). "La immigració il·legal massiva mai s’aturarà, els traficants d’éssers humans mai seran derrotats, llevat que s’abordin les causes. Volem declarar la guerra als traficants de persones", va dir.

No obstant, el camí sembla costa amunt. Prova d’això és que el mateix president de la Unió Africana, Moussa Faki, volgués remarcar que Itàlia no va parlar amb la seva organització per elaborar el pla proposat. "Ens hauria agradat que ens consultessin", va afirmar. "Un pla escrit sense l’Àfrica", va assenyalar, en la mateixa línia, el diputat italià d’origen ivorià Aboubakar Soumahoro.