Un bolso agita la política a Seül

La primera dama de Corea del Sud ha col·locat el president al disparador al transcendir que ha acceptat un regal de 2.000 euros

Un bolso agita la política a Seül

ADRIÁN FONCILLAS

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No és per a pusil·lànimes la política sud-coreana, rica en fragorosos combats amb el grup propi i l’aliè, però ningú castiga amb més afany el president que la seva dona. Quan Kim Keon Hee va acceptar un luxós bolso, va catalitzar una de les pitjors crisis polítiques d’un país que les col·lecciona. El seu marit, Yoon Suk Yeol, ha perdut l’aura de tenaç lluitador contra la corrupció i el seu Partit del Poder Popular (PPP), dividit i desorientat, mira amb aversió les pròximes eleccions parlamentàries.

El vídeo va emergir el mes passat en un canal de youtube progressista i molt crític amb el Govern conservador. L’havia filmat el pastor Choi Jae-young amb una càmera oculta al seu rellotge de polsera.

Un regal de 2.000 euros

Kim accepta el seu regal, un bolso de Dior blavós de pell de vedell de més de 2.000 euros, amb esforçades ganyotes de desaprovació. "¿Per què em portes aquestes coses?", recrimina. El seu cost triplica el que autoritza la llei anticorrupció per als obsequis de president i cònjuge.

El pastor ha explicat què el va portar a l’embolic. Defensa l’acostament amb Corea del Nord i, inquiet amb l’hostilitat actual, havia demanat una reunió amb la primera dama. En va sortir encara més inquiet per la seva aparent intromissió en assumptes d’Estat. És un tema seriós a Corea del Sud. L’expresidenta, Park Geun-hye, va acabar a la presó per, entre altres assumptes, delegar decisions polítiques en una tenebrosa amiga amb contactes amb una secta. Així que, conscient de la pulsió irrefrenable de Kim per acceptar obsequis, el pastor es va presentar un altre cop davant d’ella amb el bolso.

Sense disculpes

Notícies relacionades

Ni el president ni la seva dona s’han disculpat malgrat que les enquestes mostren que el 69% dels votants exigeixen explicacions i el 53% jutgen el regal com un "comportament inapropiat". La "crisi del bolso Dior" és un regal per a l’opositor Partit Democràtic davant les disputades eleccions parlamentàries de l’abril. "El president no només està evitant la comunicació amb el públic sinó que està alimentant les sospites que la primera dama interfereix en assumptes polítics i s’entremet en les eleccions", ha clamat el seu líder, Lee Jae-myung.

Yoon va guanyar les eleccions del 2022 amb fama d’inclement davant els corruptes després d’haver dirigit des de la fiscalia les condemnes de l’expresidenta Park i de l’hereu de Samsung, Lee Jae-yong. L’escàndol difumina aquella aura dia rere dia i les crítiques li han arribat també dels barons del seu partit.

Temes:

Govern Crisi