Anàlisi

La Haia parla avui sobre Israel

El TIJ anuncia avui si exigeix a l’Estat hebreu frenar la destrucció genocida a Gaza. Les mesures que ordenin els magistrats tenen caràcter vinculant tot i que Netanyahu ja va advertir: «Ningú podrà parar-nos, ni l’Eix del Mal ni la Haia»

4
Es llegeix en minuts
La Haia parla avui sobre Israel

Ernesto Ekaizer

Avui, la presidenta del Tribunal Internacional de la Haia (TIJ), la jutge nord-americana Joan Donoughe, farà a les 13.00 hores davant l’audiència amb les dues parts –Sud-àfrica i Israel– la lectura solemne de l’ordre que ha votat per respondre a les mesures provisionals urgents que ha sol·licitat la delegació sud-africana al demandar per un delicte de genocidi Israel per les seves accions a Gaza després del 7 d’octubre del 2023. Els 15 magistrats –més dos, un per Sud-àfrica i l’altre per Israel– ja van deliberar i van votar des de la celebració de les dues audiències de l’11 i 12 de gener passat.

Les mesures que sol·licita Sud-àfrica inclouen parar immediatament les accions militars de les Forces Armades d’Israel (IDF) a Gaza, deixar de matar palestins, prevenir el desplaçament forçós, aixecar el bloqueig a l’accés a l’alimentació, aigua, gasolina, habitatge i sanitat.

El Tribunal no ha de definir en aquesta fase preliminar del plet entre Sud-àfrica i Israel si s’està cometent genocidi segons els termes de la Convenció contra el Genocidi de les Nacions Unides de 1948 que els dos països han firmat, sinó limitar-se a examinar si els actes descrits en la demanda sud-africana defensada el passat 11 de gener a la Haia s’emparenten amb conductes dirigides a destruir tot o part del poble palestí i hi ha el risc cert que l’esmentat genocidi està en marxa.

En casos de possible vulneració de la Convenció contra el Genocidi (Gàmbia versus Birmània, per exemple), el Tribunal va ordenar mesures provisionals a Birmània, que aquest país no va complir per considerar que no es tractaven d’accions genocides.

Ordres ignorades

L’endemà de les audiències a la Haia dels passats 11 i 12 de gener, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va sorprendre tothom quan el 13 de gener va declarar a una televisió israeliana: "Ningú ens pararà, ni la Haia, ni l’Eix del Mal [Iran], i cap altre". És que malgrat que segons l’estatut del Tribunal les seves ordres són vinculants, l’experiència indica que poden ser ignorades pels països que les han d’aplicar.

Sovint se cita el cas dels territoris ocupats, a Cisjordània concretament, de Palestina quan el Tribunal va dictar una recomanació per frenar la construcció del mur que projectava el 2004 el Govern israelià del general Ariel Sharon. El Tribunal va estudiar el cas, va declarar il·legal el mur construït i la part en construcció. I en va ordenar el desmantellament. "Israel té l’obligació d’acabar amb les seves violacions del dret internacional, paralitzant la construcció del mur construït al territori palestí ocupat, inclòs el tram al voltant de Jerusalem est", es pot llegir en la resolució del juliol del 2004. I va comminar Israel a tornar terres i altres propietats i immobles a "tots els palestins que hagin patit qualsevol forma de dany material com a conseqüència de la construcció del mur".

El llavors ministre de Justícia, Yosef Lapid, va contestar que Israel no compliria les recomanacions perquè el TIJ "està compost per jutges europeus sense simpaties cap a Israel". Però, ¿són vinculants o no les ordres del Tribunal? La referida al mur del 2004 era el que s’anomena una "opinió consultiva" del Tribunal i no era vinculant. En canvi, les que avui anunciarà el Tribunal en principi és vinculant. Una altra cosa és que com va avançar Netanyahu el 13 de gener Israel ho incomplirà si l’ordre és aturar l’acció militar a Gaza.

És que Israel està reescrivint de facto les convencions internacionals de guerra a l’estimar que no és potència ocupant (cosa que sí que està consagrat per l’ONU) i que té dret a legítima defensa (cosa que les lleis de Ginebra neguen a les potències ocupants). I a més, quant a la protecció dels palestins civils, dones i nens, Israel afirma que l’organització de Hamàs, que governa a Gaza, està tan "encastada" en la població (escoles, mesquites, centres d’aliments) que l’únic que pot fer l’IDF és avisar per megàfon o llançar octavilles perquè els pobladors evacuïn la zona que serà atacada. Però el fet és que també són atacats als nous llocs cap als quals es desplacen.

23.000 palestins morts

Notícies relacionades

L’ús de bombes de 2.000 lliures (més de 900 quilograms), com a Khan Yunis, per exemple, des de l’inici dels atacs posteriors al 7 d’octubre del 2023, està destruint ciutats senceres i infraestructures. Quan Sud-àfrica va presentar la seva demanda per genocidi, la xifra de morts s’elevava a 23.000 palestins, més de la meitat nens. L’11 i 12 de gener, quan es van celebrar les audiències a la Haia, els morts s’elevaven a 24.000. Les últimes xifres conegudes aquest dijous s’eleven a més de 25.900 morts i més de 64.110 ferits.

Un desacatament d’Israel a l’eventual ordre de parar les seves accions suposarà també més dificultats per als que com l’Administració Biden continuen donant suport a un Govern, el de Netanyahu, que els israelians –familiars d’ostatges i ostatges alliberats– estan qüestionant als carrers.

Temes:

Gaza Govern Israel