La salutació feixista no serà delicte a Itàlia tret de risc de regressió

El Suprem resol que el gest només es pot perseguir penalment si hi ha voluntat de reconstruir el partit de Mussolini

La salutació feixista no serà delicte a Itàlia tret de risc de regressió

Irene Savio

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Emular la salutació feixista o romana, amb el braç alçat, no serà considerat delicte a Itàlia si no existeix el perill concret d’una veritable intenció de fer reviure el feixisme, segons van comunicar ahir les Seccions Unides del Tribunal de la Cassació (equivalent al Tribunal Suprem espanyol). La decisió, les argumentacions de la qual es coneixeran en els pròxims dies, va ser festejada per formacions d’extrema dreta i per Ignazio La Russa, president del Senat i membre de Germans d’Itàlia, el partit postfeixista de Giorgia Meloni.

La incriminació de persones que emulen la salutació feixista, o mantenen comportaments semblants, ha sigut objecte de polèmica sovint a Itàlia, on l’apologia del feixisme és delicte. A causa de les tantes sentències sobre aquests comportaments, el tribunal de cassació havia demanat la intervenció de les Seccions Unides, encarregades d’unificar els tribunals quan hi ha confusió.

El resultat és una decisió que "no tanca la qüestió, ja que si bé aquest gest només es pot perseguir penalment si està vinculat a la voluntat de reconstruir el partit de Mussolini, es deixa en mans dels jutges interpretar les circumstàncies de cada situació", segons diu el jurista Raffaelle Bifulco, catedràtic de la Universitat Luiss de Roma. "A falta de conèixer les argumentacions, sembla que és delicte però serà molt difícil demostrar-ho", afegeix en declaracions EL PERIÓDICO.

Tant és així que els jutges italians han decidit que el cas sobre el qual s’havien de pronunciar –un judici contra vuit militants d’extrema dreta que havien fet la salutació en una commemoració a Milà el 2016– s’haurà de tornar a debatre. La incògnita és si afectarà els arrestats per haver fet el gest en un acte en memòria de tres joves d’extrema dreta el 1978, cosa que ha provocat una onada d’indignació a Itàlia.

Notícies relacionades

Tot just conèixer-se la decisió judicial, Casapound, una formació d’extrema dreta sense presència al Parlament italià, va emetre un comunicat de joia en què declarava: "Aquesta victòria posa fi a les indignes polèmiques que s’han desencadenat per la commemoració d’Acca Larenzia que, en lloc de suscitar indignació perquè després de 40 anys els assassins segueixen en llibertat, l’esquerra va demanar judicis i condemnes per als que estaven commemorant". Per la seva banda, La Russa, pertanyent a l’ala més dretana de Germans d’Itàlia, va considerar que el pronunciament de Cassació "parla per si mateix".

La discussió s’ha acabat convertint en un pretext per a les crítiques del Kremlin. "Ocupin-se de les salutacions feixistes de Roma", va dir ahir el ministre d’Exteriors rus Serguei Lavrov.