Documents filtrats revelen que la UE podria autoritzar la detecció facial

Documents filtrats revelen que la UE podria autoritzar la detecció facial
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 8 de desembre, la Unió Europea va aconseguir segellar la primera regulació integral de la intel·ligència artificial (IA). L’acord va ser descrit pels negociadors com una fita "històrica", però organitzacions de la societat civil van advertir que hi havia importants serrells tècnics per polir. Un mes després, i amb la llei encara sense tancar, el setmanari Politico ha accedit a un document intern que permetria un ús "irresponsable i desproporcionat" de tecnologia d’identificació biomètrica com el reconeixement facial.

L’eurodiputada alemanya Svenja Hahn ha denunciat que aquesta llacuna suposa un "atac als drets civils com només coneixem d’estats autoritaris com la Xina". El text prohibia la vigilància biomètrica en temps real, però obria la porta a excepcions perquè la policia i l’exèrcit puguin utilitzar aquesta tecnologia amb autorització legal per prevenir amenaces com terrorisme, assassinat o violació.

Segons ha explicat Hahn, els retocs d’última hora permetran a les forces de l’ordre utilitzar aquesta perillosa tecnologia "en gravacions de vídeo (preexistents) sense l’aprovació d’un jutge, i anar més enllà del que han acordat les tres institucions de la UE".

Notícies relacionades

El document filtrat, al qual EL PERIÓDICO ha tingut accés, apunta que només es necessitaria el vistiplau d’una autoritat administrativa. Això agilitzaria l’ús de sistemes d’identificació mitjançant el rastreig de dades biomètriques, aquells patrons físics únics en cada persona, com la seva empremta dactilar, el seu iris o els seus trets facials.

Avui, representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i els estats membre es reuniran de nou per debatre quines obligacions s’imposen als sistemes d’IA considerats d’"alt risc". Tot i que l’Eurocambra va demanar la seva prohibició total, els governs dels 27 van aconseguir rebaixar les seves exigències.