L’Iran bombardeja bases sunnites al Pakistan després d’atacar l’Iraq i Síria

Teheran apunta com a objectius Estat Islàmic, "espies del règim sionista" i dues casernes del grup terrorista Jaish al-Adl

L’Iran bombardeja bases sunnites al Pakistan després d’atacar l’Iraq i Síria

Adrià Rocha Cutiller

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

En dos atacs independents dilluns a la nit, l’Iran va atacar el nord de l’Iraq i el de Síria amb míssils balístics, segons va confirmar hores després la Guàrdia Revolucionària iraniana, el cos d’elit militar ideològic de la República Islàmica. Hores més tard, ahir, Teheran va bombardejar dues bases d’un grup armat sunnita al Pakistan.

Segons Teheran, l’objectiu a Síria va ser Estat Islàmic (EI); a l’Iraq, un "centre de comando d’espies del règim sionista [Israel] contra l’Iran", i al Pakistan, "dues importants casernes del grup terrorista Jaish al-Adl". El segon atac, contra la ciutat d’Irbil, la capital del Kurdistan iraquià, va acabar amb la vida d’almenys quatre civils, segons les autoritats locals, i va impactar prop del consolat dels EUA.

"En resposta a les atrocitats recents del règim sionista, que van causar la mort de comandants de la Guàrdia Revolucionària i lluitadors de l’Eix de la Resistència, un dels centres de comandament del Mossad va ser destruït amb míssils balístics", va assegurar en un comunicat publicat dilluns a la matinada la Guàrdia iraniana. L’Eix de la Resistència és el nom que ha posat l’Iran a totes les seves milícies afins al Pròxim Orient, que reben assistència militar, política i econòmica de la República Islàmica de l’Iran. Són Hezbol·là al Líban, el Gihad Islàmic i Hamàs a Palestina, les Forces de Mobilització Popular a l’Iraq i Síria i els rebels houthis al Iemen. Teheran combat així contra Israel i els EUA.

Mesures legals

Notícies relacionades

"Prendrem totes les mesures legals possibles, inclosa una queixa formal al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, davant aquesta agressió per part de l’Iran, que és una violació de la sobirania iraquiana i de la seguretat dels seus ciutadans", va dir ahir el Ministeri d’Exteriors iraquià en un comunicat. "Vam seguir els míssils, i podem confirmar que cap personal ni instal·lació nord-americana va ser atacat. Continuarem seguint la situació i els seus avanços, però les indicacions inicials ens suggereixen que aquest atac va ser tan imprecís com imprudent", va assegurar Adrienne Watson, portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca.

Des de l’atac de Hamàs contra Israel el 7 d’octubre i l’ofensiva israeliana contra Gaza, amb 20.000 civils palestins, els focus de tensió al Pròxim Orient no han fet més que expandir-se.