Els Estats dividits d’Amèrica bateguen a L’Eternitat

El procés de votació és tan arcaic i casolà com democràtic i transparent. EL PERIÓDICO ha viscut la jornada electoral en una església evangelista als afores de Des Moines, on DeSantis va baixar del ciberespai a la terra. Ahir va avantatjar l’exmandatari.

Els Estats dividits d’Amèrica bateguen a L’Eternitat

JIM VONDRUSKA / BLOOMBERG

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’Eternitat és una església evangèlica en un modern edifici als afores de Des Moines, la capital. És la que ha elegit aquest diari per ser testimoni de la jornada electoral i d’un procés de votació tan arcaic i casolà com democràtic i transparent. Aquí és on Ron DeSantis, després del desastrós llançament de la seva campanya en un Twitter Spaces, va baixar del ciberespai a la terra i va celebrar la seva primera trobada amb els votants d’Iowa.

I els d’un precinte de Clive, la localitat que acull l’església, el van compensar: 38 de les 119 persones que van votar ho van fer per ell, davant 35 per Trump, 31 per Nikki Haley i els 11 i quatre que van votar, respectivament, per Vivek Ramaswamy i Asa Hutchinson, dos candidats que van passar per aquí per intentar convèncer en l’últim moment (sense gaire èxit) els votants.

Entre els votants de DeSantis hi ha gent com Zachary i Janae Kapfer, jove matrimoni cristià amb cinc fills. Per a ells la posició provida és l’assumpte fonamental de qualsevol decisió política. Això els va moure el 2016 a votar per Ted Cruz. També a recolzar Trump en les presidencials del 2016 i el 2020. Però la seva mirada a l’expresident s’ha agrejat des que va dir que no recolzaria un veto nacional a l’avortament, tot i que sí després de 20 setmanes de gestació. "Si acaba sent el nominat presidencial davant Biden, tornaré a votar-lo, però hauré de fer-ho tapant-me el nas, elegint el menor entre dos mals", diu ella.

A l’altre costat de l’auditori, en la part esquerra del pati de butaques on se sentin 97 veïns de West Des Moines, va acabar guanyant, com en tot el comtat de Polk, Trump. I ho va fer amb vots de persones grans com Mary, amb el seu caminador, o debutants en el procés com Gabe Ingram, que als 18 anys s’estrena en els caucus.

Pregària i votació

"Es parla molt de l’apatia política de la joventut, però crec que els joves comencem a preocupar-nos més", diu. "Volem que les pròximes generacions tinguin un país per créixer i crec que això està en perill ara".

Uns i d’altres escolten el pastor que, poc després de les set de la tarda, i després que s’hagi explicat com funcionarà el procés, fa una pregària per demanar la benedicció del caucus. "En aquest estat tenim una gran responsabilitat i un privilegi de participar en el funcionament del Govern", arrenca. "La gent del món ens està mirant així que et demanem, pare, que ens donis capacitat de cuidar els uns dels altres, no només aquí sinó a tots els precintes de l’estat". Demana també un bon resultat i dona les "gràcies per l’oportunitat". "Amén", responen els presents a l’uníson. Apareix el governador Asa Hutchinson per fer personalment el seu últim prec. A continuació parla, no sense nervis, un home amb camisa vermella per demanar el vot per Trump. En aquell moment comencen a entrar les alertes al telèfon. Trump ja ha sigut declarat guanyador.

Notícies relacionades

Katie Hall llegeix llavors del seu mòbil un missatge preparat per Nikki Haley. Ella és, segons explicarà després, independent. "El tema central per a mi és donar a les dones opcions", diu. "Un valor central republicà és deixar la gent gestionar les seves pròpies vides i és en això on el partit divideix. No estic segura de continuar sent republicana". Encara queden més discursos: el que fa un ciutadà demanant el vot per DeSantis, i el que surt de la boca del mateix Ramaswamy, que arriba, parla i marxa envoltat d’uns guardaespatlles que semblen sortits d’un club d’Àngels de l’Infern.

"Puc liderar i arribar a la nova generació", diu el candidat. Un parell d’hores després anunciaria que abandona la carrera i que dona suport a Trump. També va anunciar la seva retirada Hutchinson. A dins comença la votació. Les ànimes escriuen el nom del seu candidat en un paper i fan la cua fins a dipositar-lo en un sobre taronja. Es triga poc a comptar els vots, a la vista de tots.

Temes:

Auditori