Noboa declara la «guerra» als narcos i adverteix que s’ha acabat la «tebiesa»

El president equatorià apunta a «un estat de guerra» en el qual no es pot cedir «davant els terroristes» 

Els atacs de les bandes deixen 11 morts, a més de segrestos i motins

Noboa declara la «guerra» als narcos i adverteix que s’ha acabat la «tebiesa»

ABEL GILBERT

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"S’han acabat els moments de governs tebis", va dir ahir el president de l’Equador, Daniel Noboa, poques hores després de declarar que al país hi ha un "conflicte armat intern" que reclama no només la intervenció de les Forces Armades per derrotar el narcotràfic, l’envergadura del qual representa un desafiament sense precedents a l’Estat. "Estem en un estat de guerra i no podem cedir davant aquests terroristes", va afegir Noboa.

L’Equador encara no surt de la sorpresa després de la sèrie d’esdeveniments que van portar el mandatari a adoptar mesures extremes: les fugues carceràries de José Adolfo Macías, àlies Fito, el líder de l’organització criminal Los Choneros, i Fabricio Colón Pico, capitostos de Los Lobos, així com motins carceraris, la presa d’un estudi televisiu, cotxes bomba, segrestos i 11 morts.

La policia ha detingut més de 70 persones per la seva participació en "atemptats i actes terroristes" a Guayaquil, la ciutat més afectada per l’actuació de les bandes. "Ells volien que els anomenessin com a grups de delinqüència organitzada perquè és més fàcil, quan són terroristes i quan vivim un estat de conflicte d’estat de guerra apliquen altres lleis, aplica també el Dret Internacional Humanitari que és diferent de l’usual que passa a l’Equador", va afirmar Noboa.

El president es va reunir amb el seu gabinet de ministres per posar en marxa un pla que canvia els eixos de l’abordatge de les sistemàtiques crisis de seguretat des del 2019 i va llançar una advertència que apunta al mateix cor dels tribunals. Els jutges que ajudin els "terroristes" identificats seran considerats integrants de la mateixa xarxa que es busca desarticular.

El diari El Universo, de Guayaquil, va cridar a "recolzar amb responsabilitat i maduresa" la política dissenyada per l’Executiu. "En moments de profund dolor pel país que ha perdut la pau cal cridar a la coherència i la unitat". D’acord amb la publicació, les dramàtiques imatges d’empleats de TC Televisión a terra, apuntats amb armes de foc, de policies segrestats i agents penitenciaris amenaçats amb ganivets i pistoles, explosius en carrers i vehicles incendiats "obliguen a la reflexió dels que estan en el poder" i "dels que no són Govern". La línia divisòria ha de ser clara.

L’oposició, inclusivament el correisme, va decidir recolzar el Govern sense contraprestacions. L’excepció a aquesta regla d’emergència la va encarnar l’excandidat presidencial Jan Topic, que es presenta com el Nayib Bukele equatorià, es va oferir a liderar totes les esferes de seguretat, invocant la seva condició d’exintegrant de la Legió Estrangera. "No té cap experiència bèl·lica, ni ha sigut part de les Forces Armades ni té experiència en la confrontació amb grups terroristes. Jo confio en les Forces Armades i la cooperació internacional", va assenyalar Noboa i va recordar que Topic va quedar en quart lloc en la primera volta de les eleccions.

Retransmissió en viu

Les escenes de la presència dels joves armats a l’estudi televisiu, enmig d’una retransmissió en viu, van posar el conflicte en una dimensió que no es coneixia. El maquillador Héctor Alvarado hi va ser. "Ens vam amagar, ens vam ajupir, ens vam arrossegar (pels trets). Van ser moments molt tristos, lletjos i d’angoixa, volíem sortir, però no sabíem qui hi hauria a fora". Els 13 detinguts per la policia, es va informar oficialment, tenen entre 16 i 25 anys, i mostren fins a quin punt el narcotràfic ha penetrat en el teixit social, especialment als sectors més marginats. Seran acusats de privació il·legítima de llibertat, cosa que equival a penes de 10 a 13 anys.

Notícies relacionades

El Ministeri d’Educació va suspendre les classes presencials a tot Equador fins el 12 de gener. Els hospitals funcionen sota estrictes protocols de seguretat. Els mitjans de comunicació també senten els efectes d’aquesta nova etapa que s’ha obert després d’un 2023 que va acabar amb un rècord de 7.600 homicidis. El que va passar al canal TC Televisión esgarrifa en especial els periodistes equatorians. Des que el narcotràfic va començar a expandir-se, la professió ha sigut considerada d’alt risc. De fet, molts utilitzen armilles i cascos antibales.

Noboa ha rebut el suport de tots els països de la regió i els EUA. L’Organització dels Estats Americans (OEA) va transmetre, a través del seu secretari general, Luis Almagro, el "suport" a les "mesures provisionals d’emergència" que va adoptar el palau Carondelet.

Temes:

Govern Crisi