El Papa qualifica de "crims de guerra" els atacs a Gaza i Ucraïna

El Papa qualifica  de "crims  de guerra" els atacs a Gaza  i Ucraïna

MASSIMO PERCOSSI / EFE

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

No a un món en guerra que ja ni distingeix entre "objectius militars i civils" i és incapaç de defensar la diplomàcia com a "únic camí" per a la pau. El Papa va utilitzar ahir el seu tradicional discurs davant el cos diplomàtic acreditat al Vaticà, la seva al·locució anual més important en temes de geopolítica, per fer una enèrgica petició a la comunitat internacional a aplicar una "política del desarmament" i rellançar els organismes multilaterals, avui "instrumentalitzats per alguns Estats", però que van sorgir després de la Segona Guerra Mundial per fomentar "la seguretat" internacional.

Al esmentar expressament les guerres de Gaza i Ucraïna, Francesc va dir que avui dia "no hi ha conflicte que no acabi d’alguna manera per colpejar indiscriminadament la població civil". "Ucraïna i Gaza són una prova evident d’això", va indicar. "No hem d’oblidar-nos que les violacions greus del dret internacional humanitari són crims de guerra" i que les víctimes civils no són "danys col·laterals, són homes i dones amb noms i cognoms que perden la vida [...] o queden mutilades a causa de la potència de les armes modernes".

Notícies relacionades

"Una inútil massacre"

"Si fóssim capaços de mirar cadascn d’ells als ulls [...] miraríem la guerra pel que és: una immensa tragèdia i inútil massacre", va continuar Francesc, al condemnar també l’atac terrorista de Hamàs del 7 d’octubre passat i l’increment "d’episodis d’antisemitisme dels últims mesos". Per això també és un problema que els organismes multilaterals no aconsegueixin avui "reunir tots els seus membres entorn d’una mateixa taula". És necessari "rellançar un compromís comú al servei de la pau", va demanar, en una referència indirecta a organismes com l’ONU, la màxima entitat internacional dedicada al diàleg entre nacions. Segons el parer també del Papa, "és il·lusori pensar que els armaments tenen un valor dissuasori".

Temes:

Gaza Compromís