La mort d’un alt càrrec de Hezbol·là dispara el temor d’una guerra al Líban

L’Exèrcit israelià abat un dels caps militars de la milícia. Blinken i Borrell segueixen a la regió per evitar l’escalada bèl·lica a la zona

La mort d’un alt càrrec de Hezbol·là dispara el temor d’una guerra al Líban

ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Creixen els temors d’una extensió de la guerra de Gaza al Líban. L’Exèrcit israelià va abatre ahir Wissam al-Tauil, un dels caps militars de la milícia Hezbol·là al sud del país, segons va informar l’Agència Nacional de Notícies (ANN) libanesa i van confirmar tres fonts de seguretat a l’agència Reuters. "Es tracta d’un atac molt dolorós, ara les coses s’agreujaran", va dir una font de seguretat del país del cedre a l’agència France Presse sobre la pèrdua d’Al-Tauil, que "exercia un rol de primer pla en la direcció de les operacions militars al sud".

Als despatxos a la vora del Mediterrani i al càlid Golf, el temor és el mateix: que la guerra arribi a les seves fronteres. Per això, després de viatjar a Jordània, el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va visitar ahir els Emirats Àrabs Units i es va reunir a Abu Dhabi amb el seu president, el xeic Mohamed bin Zayed, "per debatre els esforços per evitar que el conflicte a la regió s’ampliï i abordar les necessitats humanitàries a Gaza", segons va informar la xarxa social X. Al cap d’unes hores, es va trobar amb el príncep Mohamed bin Salman a l’Aràbia Saudita. Allà, va coincidir amb el cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell. "Hem comparat notes sobre les nostres converses a la regió i els nostres esforços per desescalar, pal·liar la catàstrofe humanitària que s’està desenvolupant a Gaza i reforçar el paper indispensable de les Nacions Unides", va escriure Borrell a X.

"Destruir l’UNRWA"

Però, mentre les reunions s’intensifiquen, els fets sobre el terreny no canvien i fins i tot empitjoren. A Israel, on va viatjar Blinken ahir a la nit, els parlamentaris de la Knesset van debatre ahir sobre l’UNRWA, l’Agència de les Nacions Unides dedicada als refugiats palestins. "Serà impossible guanyar la guerra si no destruïm l’UNRWA, i aquesta destrucció ha de començar immediatament", va dir Noga Arbell, exfuncionària del Ministeri d’Afers Estrangers israelià, davant tota la Cambra legislativa. Les accions i les declaracions del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, indiquen que no tenen cap intenció d’aturar la violència a les seves fronteres nord i sud. Allà, a la Franja de Gaza, l’Exèrcit va declarar "desmantellada" la milícia Izz ad-Din al-Qassam, braç armat de Hamàs, al seu feu del nord de l’enclavament.

Notícies relacionades

Segons el portaveu de l’Exèrcit, el contraalmirall Daniel Hagari, al nord de Gaza els militants palestins operen només de manera esporàdica i "sense comandants" a l’haver desmantellat per complet "l’estructura militar" de Hamàs, havent eliminat 8.000 dels seus combatents. Al seu torn, el Ministeri de Defensa va ordenar la desmobilització de desenes de milers de reservistes que es van integrar a files de forma massiva fa tres mesos, a mesura que l’Exèrcit israelià va començar una fase nova i menys intensa de la seva invasió de Gaza, tal com Hagari va explicar ahir al New York Times. Després de setmanes de pressió dels EUA i d’altres aliats per reduir una de les ofensives més letals de la història moderna, "la guerra ha canviat d’etapa, però la transició es realitzarà sense cerimònies", va explicar Hagari, assenyalant que la nova operació "involucra menys tropes terrestres i atacs aeris".

Amb la continuació de l’ofensiva al centre i al sud, els soldats israelians allarguen el patiment de la població de Gaza, que en les últimes hores ha perdut 249 dels seus membres. Superat el llindar dels tres mesos de bombardejos indiscriminats, destrucció massiva i col·lapse del sistema sanitari i de l’ordre social, la guerra contra Gaza ja ha arrasat més de 23.000 vides palestines, segons el balanç del Ministeri de Sanitat de l’enclavament palestí.