Milers de persones rebutgen als carrers el pla de xoc de Milei

La protesta arriba enmig d’una inflació desbocada, del 30% mensual, que es va accelerar després de la devaluació del 118% de la moneda local

Milers de persones rebutgen  als carrers el pla de xoc de Milei

ABEL GILBERT

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El moviment obrer i l’esquerra van expressar ahir davant la seu dels tribunals, al cor de Buenos Aires, el seu rebuig del Decret de Necessitat i Urgència (DNU) del Govern de Javier Milei, que inclou més de 300 mesures que busquen desregular l’economia, retallar fortament drets laborals, entre ells el dret de vaga, habilitar la venda de terres a estrangers i privatitzar empreses estatals. "Això és en contra dels treballadors, dels pensionats i el país", va dir Pablo Moyano, del sindicat dels camioners.

Milers de persones el van acompanyar. "Cal derrocar el DNU. Si s’imposa canviarà aquest país per sempre", va afirmar Héctor Daer, un dirigent de la Confederació General del Treball (CGT). Mentre es portava a terme la manifestació, el jutge laboral José Ignacio Ramonet va desestimar una mesura cautelar per impedir la vigència del DNU, presentada per l’entitat obrera.

Finalització de la democràcia

Milei, que va assumir la presidència el 10 de desembre, ja ha hagut de fer front a una mobilització de l’esquerra i dues potents cassolades a les principals ciutats del país. La protesta d’ahir va tenir lloc enmig d’una inflació desbocada, del 30% mensual, que es va accelerar després de la devaluació del 118% de la moneda local, l’anunci de l’acomiadament de 7.000 empleats públics i la remissió al Parlament d’una nova llei per aprofundir el programa de xoc. "Hi ha un senyor que ha decretat la finalització de la democràcia autoproclamant-se monarca. Els únics beneficiaris d’això són les corporacions i els amics del poder –va sostenir el dirigent social Juan Grabois–. Estem presenciant un cop (d’Estat) tou perquè es burla del Congrés".

Milei va assegurar que si la legislatura nacional no dona llum verda al seu DNU convocarà una consulta popular. "Cridaria a un plebiscit i que m’expliquin per què el Congrés es posa en contra d’una cosa que fa bé a la gent. Que m’ho expliquin, perquè la gent va entendre bé. El megadecret té més del 75% d’aprovació", va dir el president durant una entrevista televisiva. Les enquestes no donen compte d’aquest suport.

"Que faci un plebiscit, veurem quants suports té", va dir el sindicalista bancari Sergio Palazzo. Un constitucionalista, Andrés Gil Domínguez, va advertir que Milei desconeix el funcionament institucional. "La consulta popular vinculant la convoca el Congrés i hauria de ser votada per majoria. Perquè sigui vàlida hi ha d’haver participat més del 35% del padró electoral".

La mobilització es va portar a terme tot i el protocol disposat per la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich. Igual com la setmana passada, el Govern va realitzar campanyes a través d’altaveus a les estacions de tren per descoratjar la marxa. Al seu torn, Bullrich va ordenar reforçar els controls de les forces federals en els accessos a la capital.

Notícies relacionades

"Tres marxes en 16 dies de Govern, ¿no poden acceptar que van perdre?", es va preguntar Milei al ser entrevistat pel canal La Nación+. El mandatari va acusar els diputats i senadors que s’oposen al seu DNU de no tenir "consciència de la gravetat de la situació". Al seu criteri, "no volen sortir de la caverna". Segons Milei, la seva revolució conservadora es proposa modificar d’"arrel" la matriu productiva, laboral i institucional de l’Argentina per deixar enrere un segle d’un imaginari "col·lectivisme". Els que busquen interrompre aquest canvi són "nostàlgics del comunisme". I no només això. El cap d’Estat va suggerir que els integrants de la comissió bicameral del Parlament que ha d’analitzar el megadecret "són tots corruptes" i "estan buscant coimas (suborns)".

Milei i el seu entorn estimen que l’onada de transformació no serà frenada amb aquest nivell de malestar. Per fer sensació de tranquil·litat, va viatjar a la ciutat balneària de Mar del Plata, 400 quilòmetres al sud de la capital, per veure l’obra de teatre de la seva nòvia, Fátima Florez, que acaba de presentar el seu nou número, una imitació del president.