Karina Milei, la dona més poderosa de l’Argentina

Se la coneix arreu del país com ‘el Jefe’. La masculinització del sobrenom s’ha naturalitzat. La germana del president hi pinta més que qualsevol ministre, fins i tot que Patricia Bulrich. Només un cercle molt reduït coneix quina veu té aquesta primera dama que no és dona

Karina Milei, la dona més poderosa de l’Argentina

ABEL GILBERT

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

¿Què són gairebé vuit anys en la vida d’una persona? De vegades aquest temps no explica transformacions tan extraordinàries com la de Karina Milei. El 2016 va participar en un programa de concursos televisius. Actualment és la dona més poderosa de l’Argentina, per sobre de la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich. Se la coneix com el Jefe. La masculinització del sobrenom s’ha naturalitzat. El germà, Javier Milei, la va nomenar per decret secretària general de la presidència. És no sols el seu principal suport afectiu sinó també la baula fonamental del Govern d’ultradreta.

Poquíssims argentins li coneixen la veu (privilegis d’un selecte entorn). És com una figura silent a la qual s’atribueix una especial gravitació. Es considera que ha tingut un paper decisiu en la construcció del projecte electoral que, gairebé del no-res, va arribar al zenit. Ara és l’ombra executiva del projecte que busca transformar radicalment aquest país i que ha de passar una prova de foc amb l’execució d’un pla econòmic draconià d’un enorme impacte social, com ha admès el mateix mandatari. Un escenari que potser no era a la ment del Jefe quan va aparèixer en el cicle televisiu Bienvenidos a bordo, acompanyada d’un immaculat pastor suís, amb la il·lusió de guanyar una Smart TV fent girar una roda de la fortuna. El gos, Araon, l’havia d’ajudar fent caure nou bitlles. Sols en van caure cinc.

Ella va arribar a les pantalles abans que l’anarcocapitalista desplegués als crits el seu histrionisme. Va ser un 29 de gener. No va tenir sort en el certamen, però sí, llavors, un minut de notorietat, recuperat de manera sorprenent. "¿Com eres estudiant?", va voler saber el presentador Guido Kazcka. "Regular", va confessar la concursant. "¿No eres gaire bona?". L’actual funcionària va dir que no. "¿A què et dediques?". Llicenciada en Relacions Públiques. Els pares eren a l’estudi televisiu. Kazcka s’hi va acostar amb el micròfon. Va mirar de saber què era el millor de Karina Milei. "El caràcter", va assegurar la mare. Al seu costat hi havia el senyor Norberto, que, segons la biografia del president, El loco, de Juan Luis González, solia exercir la violència física i psicològica contra el seu fill durant la infància, fins al punt que Milei, ja en el seu camí ascendent, va arribar a declarar que, per a ell no existia. "¡Aaron! ¿No busca nòvia?", li va preguntar el presentador a la germana. "Si busca nòvia, blanqueta..", li va respondre, i va fer una rialla.

Mudesa deliberada

La circulació a les xarxes socials d’aquells minuts a Bienvenidos a bordo va tenir un doble efecte: d’una banda, els argentins van poder sentir-la parlar de temes mundans i trivials. De l’altra, es va traçar a les pantalles una línia de temps entre aquesta llunyana i insignificant escena i un present completament diferent. Aquella participant anònima d’aquell cicle d’entreteniments, la llicenciada i rebostera il·lusionada a endur-se una TV a casa, ja no s’assembla en res a aquesta dona que controla els ressorts de la gestió presidencial.

Si alguna cosa caracteritza el Jefe no és només la seva mudesa deliberada sinó el baix perfil. Es mou entre bambolines, però amb una capacitat decisòria que suscita temor entre altres col·laboradors.

Ha sabut exonerar i premiar. A l’exestudiant d’escultura aficionada al reiki, alguna vegada propietària d’un negoci de pneumàtics, li toca des del 10 de desembre la tasca de cisellar una estructura d’un Govern que, segons el seu germà, s’empara al seu torn en "les forces del cel". No té contemplacions amb aquells que són incapaços d’estar a l’altura d’una aventura tan gran.

Comunicació interespècies

Les tasques de gestió es complementen amb activitats que es resisteixen a la lògica de la política tradicional. Ocupa un lloc rellevant en els rituals d’Estat. Ella va acompanyar el seu germà en la cerimònia d’assumpció, com si es tractés d’una primera dama excepcional. No es descarta que torni a ocupar aquest paper en un viatge del president. Fátima Florez, la imitadora de Cristina Fernández de Kirchner i alhora nòvia de Milei des de fa uns mesos, no sembla destinada a complir aquest rol de moment. La premsa assegura que no hi ha rivalitats entre totes dues.

El drama polític argentí, anunciador de tempestes socials en l’horitzó, té en les biografies dels Milei un capítol per a moltes persones hilarant.

Notícies relacionades

González explica que Karina Milei mai va tallar la relació amb els seus pares i, com a bona mediadora en potència, va aconseguir reunir una altra vegada la família, dos anys després d’haver participat en el concurs televisiu. Va ser ella la que va contractar Celia Liliana Melamed, una especialista en "comunicació interespècies" que va portar del més enllà el Conan, el gos que l’economista havia perdut i que viu a través dels seus cinc mastins clonats. Karina Milei, la seva germana, "acabaria entrenant-se amb Melamed fins a desenvolupar la mateixa habilitat", assegura González.

En el seu camí cap a la presidència, Milei mai va dubtar a assignar-li a el Jefe un mèrit superior al seu. I per explicar-ho, recordava la diferència que hi ha entre Moisès i Aaron. La tasca de la germana podia equiparar-se a la del Profeta, segons els seus mateixos arguments. Ell, en canvi, seria a penes el divulgador dels ensenyaments bíblics. Conseqüent, ella havia nomenat Aaron el seu pastor suís blanc.