Una superinflació desbocada trenca el Nadal argentí

Combustibles, aliments i begudes han pujat fins a un 160% en tan sols cinc dies

Una superinflació desbocada trenca el Nadal argentí

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La situació econòmica a l’Argentina continua agreujant-se i, després de la victòria de l’ultradretà Javier Milei, els preus i la inflació segueixen desencadenats fins a superar un nou rècord setmanal. Si al novembre els preus van augmentar un 13% respecte als de l’octubre, la previsió d’aquest desembre és encara pitjor, amb pujades mitjanes del 30%. Els combustibles, els aliments i les begudes són els principals productes afectats, amb augments de fins al 160% en cinc dies.

Milei, però, afirma que continuarà aplicant la liberalització de preus, una de les causes que els experts assenyalen després d’aquesta pujada desorbitada.

La segona setmana de desembre tanca a l’Argentina amb una pujada "rècord" dels preus. La consultora LCG, per exemple, ha calculat que en menys d’una setmana els preus han pujat un 5,4%. Amb el que va de mes, la pujada dels preus ja arriba al 27%. La consultora EcoGo calcula que els aliments i les begudes pujaran fins al 33,2% a finals de desembre. Aquesta consultora ha constatat com, en tan sols una setmana, hi ha preus d’aliments que han pujat un 90%. Si es compara amb un any enrere, l’augment dels preus es triplica fins al 200%.

De fet, aquesta setmana la meitat dels productes a la venda han augmentat els preus. De mitjana, els que més han pujat són les verdures (18,6%), la carn (16,8%), la fruita (15,3%) i l’oli (14,4%). La carn és crucial en un país amb una important tradició de consum i en ple Nadal. La carn bovina al majorista va pujar un 41,5%, i un 20% més a la clientela. La de porc va créixer un 17% en només una setmana.

El president de la Federació de Magatzemistes de la província de Buenos Aires (FABA), Fernando Savore, va assenyalar que aquesta setmana els majoristes han rebut productes amb "augments d’entre un 30% i un 50%". Segons Savore, aquesta setmana el quilo d’arròs ha pujat un 160%, i el sucre i la farina un 50%. "Depenem de la compra del client, si li esgotem la butxaca molt ràpid se’ns farà complicat la venda diària", va advertir.

La poma registra un augment del 25%, els cítrics un 12,7% i la patata un 3,2%. Si bé les begudes han registrat un augment del 2,9% aquesta setmana, acumulen ja una pujada del 237% des de començament d’any. La segona setmana de desembre les begudes gasoses van augmentar el preu en un 25%. La cervesa, un 14%.

Notícies relacionades

Impacte del combustible

Les causes d’aquesta acceleració, segons els experts, es troben en la devaluació del pes i la mesura d’alliberament de preus que ha aplicat el nou president. Especialment ha afectat els combustibles, que fins ara estaven controlats, però que aquesta setmana han pujat al 130% (l’anterior ja ho van fer un 60%). Aquest augment en el transport ha impulsat la pujada de tota l’economia a causa de l’efecte cascada en el procés de distribució. Milei va declarar que les seves polítiques continuaran en la mateixa direcció i que la inflació pujarà entre el 20% i el 40% mensual l’any entrant.