La invasió russa

Orbán veta l’ajuda a Ucraïna i obliga la UE a posposar la decisió al 2024

El president del Consell Europeu anuncia, després del bloqueig al paquet d’assistència financera de 50.000 milions, una cimera extraordinària a finals de gener o principis de febrer

Orbán veta l’ajuda a Ucraïna i obliga la UE a posposar la decisió al 2024

SILVIA MARTINEZ

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, sap que als consells europeus té la paella pel mànec. Que la necessitat d’adoptar decisions per consens li dona un poder enorme i la capacitat de veto quan no està satisfet amb el resultat al qual arriben els caps d’Estat i de Govern de la UE. Dijous i divendres, després de cedir i acceptar l’obertura de negociacions d’adhesió amb Ucraïna, va fer el que ja havia anticipat a la seva arribada a Brussel·les: vetar el paquet d’assistència financera de 50.000 milions d’euros per a Ucraïna i la revisió del pressupost de la UE. Malgrat aquest revés, els dirigents europeus estan convençuts que podran desbloquejar l’ajuda en una cimera extraordinària que tindrà lloc al gener o febrer del 2024.

"Soc optimista que podrem estar en posició de complir el nostre compromís d’ajudar Ucraïna", va anunciar el president del Consell Europeu, Charles Michel. "La data no està fixada" però serà "a finals de gener o principis de febrer", va confirmar sobre la nova reunió. "Hem aconseguit assentar un acord a 26. A la UE en som 27. Estic convençut que durant la presidència belga, en els pròxims sis mesos, comptarem amb la traça del primer ministre [Alexander] De Croo per aconseguir aquest acord a 27. No sé si serà més fàcil o més difícil que l’acord previ assolit amb 26. Però li correspondrà a ell aconseguir l’actualització d’aquest marc financer plurianual", va explicar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la roda de premsa final que va posar colofó a la presidència espanyola de la UE.

Al seu costat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar l’aprovació en els pròxims dies d’un nou tram de 1..500 milions per a Ucraïna, l’últim del 2023, que li permetrà finançar les seves necessitats durant els primers mesos de l’any vinent i donar oxigen al Govern de Volodímir Zelenski mentre la UE tanca un acord sobre el nou paquet financer per a Kíiv. "Això ajudarà Ucraïna a finançar les seves necessitats a principis del 2024. Després o tenim un acord a 27 o treballarem en alternatives que farem operatives per aconseguir una solució operacional si no es dona la unanimitat", va explicar sobre la recerca d’un pla b que passaria per posar els diners al marge del pressupost europeu.

Després d’una llarga jornada de negociació aquest dijous, que arrencava tocant les 11 del matí amb un esmorzar de treball entre Orbán i el nucli central de líders europeus format per Charles Michel (Consell Europeu), Ursula von der Leyen (Comissió Europea), Emmanuel Macron (França) i Olaf Scholz (Alemanya) per intentar aplanar el camí a la negociació, el mateix Orbán va anunciar el fracàs dels 27 a tancar un acord pressupostari. "Resum del torn de nit: veto sobre els diners addicionals per a Ucraïna. Veto sobre la revisió del marc financer plurianual. Tornarem a tractar aquesta qüestió l’any vinent en un Consell Europeu després d’una preparació adequada", escrivia en un missatge a la xarxa X.

"Galleda d’aigua freda"

Notícies relacionades

La galleda d’aigua freda arribava unes quantes hores després que l’hongarès s’absentés de la sala de reunions, a suggeriment del canceller alemany, per permetre a la resta de 26 líders de la UE donar llum verda a l’inici de negociacions d’adhesió amb Ucraïna i l’adopció del dotzè paquet de sancions contra Rússia, que inclourà la prohibició d’importar diamants russos des de principis del 2024. "En les últimes hores a Brussel·les el Consell Europeu ha deliberat sobre l’adhesió d’Ucraïna. La posició d’Hongria es manté ferma i sense canvis: no considerem que Ucraïna estigui preparada per a les negociacions amb Ucraïna i consegüentment ens hi oposem", va explicar el director polític del primer ministre, Balazs Orbán.

"No obstant, els estats membres tenen una opinió diferent sobre això", així que "després d’extenses negociacions Hongria va optar per sortir de la sala i abstenir-se de votar, no per no obstruir el resultat, sinó per evitar cooperar amb el que percebem com una decisió equivocada". Malgrat el reconeixement polític que suposa la decisió adoptada amb rapidesa, a Budapest són conscients que aquesta només és la primera de moltes d’altres que hauran de prendre.

Temes:

Rússia Ucraïna