Cimera d’alt risc per a Ucraïna, l’ampliació i el pressupost de la UE

Els caps d’Estat i de Govern es reuneixen a Brussel·les per decidir sobre les negociacions d’adhesió i l’augment d’ajuda per a Kíiv

Cimera d’alt risc per a Ucraïna, l’ampliació i el pressupost de la UE

SILVIA MARTiNEZ

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els líders de la UE afronten avui i demà a Brussel·les un complicat Consell Europeu, enfangat completament per l’amenaça del primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, de vetar l’obertura de negociacions d’adhesió amb Ucraïna i l’assignació de 50.000 milions del pressupost de la UE per continuar recolzant financerament Kíiv. Els dos assumptes podrien fer descarrilar l’última cimera de l’any, ja que requereixen la unanimitat, igual que la complexa revisió del marc pressupostari europeu, l’altre gran focus de discòrdia entre els Vint-i-set, junt amb la resposta a la situació a l’Orient Mitjà.

"Treballem nit i dia per aconseguir decisions positives. Els assumptes de l’agenda són extremadament importants per al futur del projecte polític de la UE i per això és fonamental que estiguem units", va recordar ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel, a l’arribar a una cimera prèvia entre la UE i els països dels Balcans occidentals (Albània, Macedònia del Nord, Sèrbia, Kosovo, Montenegro i Bòsnia i Hercegovina) en què es va reiterar que el futur d’aquest bloc, el mateix que el d’Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia, és a la UE i de la qual surten nous compromisos per reforçar els llaços amb la regió. Brussel·les, per exemple, s’ha compromès a destinar un paquet addicional de 680 milions per a inversions en aquests països.

Una galleda d’aigua freda

El missatge de Michel, en tot cas, té un destinatari evident: Viktor Orbán, que quan falten hores per a l’inici de la cimera no ha afluixat la corda i amenaça d’aigualir una cita clau per a les aspiracions d’Ucraïna, que s’havia marcat com a objectiu rebre l’aval abans que acabi l’any. Una possibilitat que segueix envoltada d’una incertesa malgrat la decisió, ahir in extremis, de la Comissió Europea de desbloquejar 10.200 dels més de 30.000 milions que manté congelats a Hongria en un gir que ha caigut com una galleda d’aigua freda al Parlament Europeu.

La Comissió Europea va recomanar fa unes setmanes donar llum verda a l’inici de les negociacions d’adhesió el març del 2024, una vegada que Kíiv compleixi les quatre condicions pendents. Més del 90% de les reformes, segons la presidenta Ursula von der Leyen, estan completades i de les quatre pendents, la Rada ucraïnesa (el Parlament) ja n’ha aprovat tres, va explicar aquest dimecres, cosa que significa que només quedaria la nova llei de lobby per controlar els oligarques. "Ucraïna ens està demostrant com es preocupa per la nostra unió i els nostres valors i hem d’igualar la seva determinació", va defensar.

Notícies relacionades

Una cosa que no comparteix Orbán. "La postura actual del govern és que la ràpida admissió d’Ucraïna a la UE tindria conseqüències impredictibles. Una ràpida adhesió d’Ucraïna no serveix als interessos ni d’Hongria ni de la UE", va avisar ahir davant el seu parlament anticipant un nou xoc de trens, tot i que segons fonts diplomàtiques, altres països també han començat a arrossegar els peus com Itàlia, Àustria o Eslovàquia insistint que si no hi ha més diners per a les seves prioritats en la revisió del marc pressupostari tampoc n’hi pot haver per a Kíiv. "Ucraïna necessita tant suport militar com financer i (...) l’obertura de negociacions d’adhesió a la UE. No podem posposar aquestes decisions. Ucraïna no es pot permetre esperar. Els nostres reptes interns són només excuses", va avisar el primer ministre finlandès, Petteri Orpo.

"Hem de ser clars. Això no és un basar hongarès en què tot es pot comerciar. És un moment decisiu en què hem de mostrar que continuem recolzant Ucraïna de forma unànime", va avisar el liberal belga Alexander de Croo sobre el xantatge de l’hongarès. Diplomàtics de tot tipus coincideixen que l’ampliació és la decisió més important que tindran els líders de la UE sobre la taula, igual que el desbloqueig de més diners per a Kíiv (s’espera també tancar en paral·lel el 12è paquet de sancions contra Rússia).

Temes:

Ucraïna