La UE imposarà sancions a Hamàs i els colons israelians

La petició d’alto el foc encara divideix els Vint-i-set, però augmenta la preocupació per una situació que Borrell qualifica d’"apocalíptica"

La UE imposarà sancions  a Hamàs i els colons israelians

SILVIA MARTINEZ

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

"La situació a Gaza és "apocalíptica" i "catastròfica". Entre un 60 i 70% dels morts són civils i el 85% de la població viu desplaçada. Davant aquest escenari la UE es planteja fer nous passos i imposar més sancions. Segons va confirmar el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, la intenció de la UE és actuar contra Hamàs i contra els "colons radicals israelians" que ataquen palestins a Cisjordània, en línia amb les sancions dels EUA.

La idea d’imposar noves sancions contra Hamàs, l’organització islamista inclosa en la llista europea d’organitzacions terroristes, la van posar sobre la taula França, Itàlia i Alemanya. Segons va explicar Borrell, cap Estat membre s’hi va oposar, per la qual cosa ara es plantejarà al Consell per a la seva adopció. Paral·lelament, el cap de la diplomàcia europea es va comprometre a presentar una proposta per castigar els colons extremistes que ataquen palestins a Cisjordània. "S’ha de passar de les paraules als fets. Prendre mesures contra els actes de violència contra la població palestina a Cisjordània", va anunciar.

No hi ha unanimitat

Borrell va admetre que encara no hi ha "unanimitat" però els seus serveis treballen ja en una llista "de persones conegudes per les seves activitats violentes i els seus atacs contra els palestins a Cisjordània" i que farà una proposta. "Proposarem sancions contra ells en el marc dels nostres instruments en defensa dels drets humans i els estats membre decidiran", va confirmar després de la reunió de ministres d’exteriors celebrada ahir a Brussel·les.

En el que tampoc hi ha unanimitat, a poques hores de la celebració a Brussel·les d’un nou Consell Europeu dijous i divendres, és en la petició d’un alto el foc en nom dels Vint-i-set. La qüestió divideix els membres malgrat les peticions de països com Espanya, Irlanda, Bèlgica i Malta, els primers ministres de la qual van enviar una carta dissabte al president del Consell Europeu, Charles Michel, demanant més ambició en el missatge que sortirà de la cimera a finals de setmana.

"Hem de pressionar per una llarga pausa, una treva sostenible, que porti a un alto el foc", va defensar la ministra d’exteriors de França, Catherine Colonna. Es tracta d’un assumpte que tornarà avui a l’Assemblea General de les Nacions Unides, després del veto dels EUA a la proposta plantejada pels Emirats Àrabs Units. Borrell va reconèixer que no sap què passarà ni si els Vint-i-set votaran units o mostraran la seva divisió com en el vot de finals d’octubre.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’ONU afirma que 1,9 milions de palestins –el 85% de la població de Gaza– estan desplaçats i descriu les condicions a les zones del sud on s’han concentrat com a infernals. "Preveiem que l’ordre públic s’esfondri aviat per complet, cosa que podria donar peu a una situació encara pitjor, amb l’aparició de malalties epidèmiques i una pressió més gran per al desplaçament massiu a Egipte", va dir diumenge el secretari general de l’ONU, António Guterres.

La població comença a morir de gana i fred, no només pels constants bombardejos, va afirmar l’escriptor Aziz Almasri.