Milei inicia la seva presidència acompanyat per la ultradreta global

El president pren possessió en un acte al qual assisteixen des d’Espanya Felip VI i Abascal

Milei inicia la  seva presidència acompanyat per la ultradreta global

ABEL GILBERT

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT

A partir d’aquest diumenge, l’Argentina es converteix en un laboratori social i econòmic de la ultradreta que suscita l’atenció de gairebé tot el món. El director d’aquest experiment inèdit, a 40 anys de la restauració democràtica, és Javier Milei. La presidència de l’anarcocapitalista comença enmig de sensacions enfrontades. Aquells homes i dones que el van votar esperen el miracle promès d’un país puixant com era l’arcàdia agrària de finals de segle XIX o, com va insistir durant la seva campanya electoral, una nova Irlanda. Els que el van rebutjar a les urnes es preparen per a un nou cicle de desesperança i exclusió. Més enllà de les expectatives i temors que es puguin dibuixar en l’horitzó immediat, els argentins carreguen el pes del present: una pobresa inèdita que assola gairebé el 45% dels habitants i que pot ser pitjor si els preus són arrossegats per una nova tempesta inflacionària que ja es percep al carrer.

El líder de La Llibertat Avança (LLA), un partit marginal fins a les parlamentàries del 2021, quan va obtenir el 17% dels vots a la ciutat de Buenos Aires, rebrà els atributs de comandament en una cerimònia en la qual els ritus institucionals es confondran amb l’efervescència ideològica. I no només perquè Milei ha decidit donar l’esquena al Congrés i parlar al país a les escalinates de la legislatura –gest populista observat com un "mal senyal" pel diari La Nación que tant el va promoure– sinó per la xarxa d’aliances i amistats polítiques que l’acompanyaran en el minut zero del seu Govern.

Espanya estarà representada oficialment pel rei Felip VI, que ahir va tenir una trobada formal amb el mandatari electe, i Juan Fernández Trigo, secretari d’Estat per a Iberoamèrica. La ultradreta argentina rep alhora amb els braços oberts Santiago Abascal, de Vox, que també va disposar d’uns minuts per trobar-se amb Milei de manera més fraternal. Aquesta mena de doble delegació, una oficial, lligada al protocol, i una altra de partidària i afectiva, es repetirà amb Xile. El president Gabriel Boric va decidir finalment aterrar a Buenos Aires en honor al bon veïnatge. Però també participarà dels fastos de l’assumpció el pinochetista i aspirant presidencial José Antonio Kast. El Brasil no estarà representat per Luiz Inácio Lula da Silva, ofès amb Milei per haver sigut titllat de lladre. En nom seu hi haurà el ministre d’Exteriors, Mauro Vieira. L’estrellat brasiler correspon per aquestes hores a Jair Bolsonaro, que ja es va reunir amb el seu amic argentí.

El rumor sobre la presència del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, flotava en aquesta ciutat en les vigílies del canvi de Govern. El mateix s’ha dit, sense més fonaments, sobre Donald Trump.

Notícies relacionades

L’hora del pragmatisme

La ultradreta global vol convertir la cerimònia de Buenos Aires en un esdeveniment que traspassi les fronteres argentines. En aquest context, Milei, l’excantant de rock i exporter amo d’un llenguatge estrident capaç de capturar la imaginació de joves i aquells que havien deixat de creure en tot, fingeix de convertir-se en far d’aquests sectors radicals. Va arribar a la presidència denunciant l’existència d’una "casta" política, sinònim inequívoc de la corrupció, que havia arruïnat el país. Però ara és aquesta mateixa "casta", o part d’ella, la que li aporta els quadros de gestió. Milei compta amb 37 diputats i set senadors. No té governadors provincials. Va guanyar en el segon torn amb el suport de l’expresident de dretes Mauricio Macri i de la candidata que el representava en aquestes eleccions, Patricia Bullrich.