Intensos combats al sud de Gaza entre les tropes israelianes i Hamàs

Els representants de l’ONU sobre el terreny avisen del col·lapse de la societat civil

Intensos combats  al sud de Gaza  entre les tropes israelianes i Hamàs
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Hi ha tants morts a la Franja de Gaza després de dos mesos d’ofensiva israeliana que és impossible aturar-se a plorar-los tots. Però, per uns instants, el món ha aconseguit parar a lamentar-se per un d’ells. El professor i escriptor Refaat Alareer, amb qui aquest diari va parlar en repetides ocasions, era una de les veus més potents que sortien de Gaza. Israel el va assassinar dijous a la nit en un bombardeig en el qual també va morir la seva germana i els seus quatre nebots. Més enllà d’aquestes fronteres, la seva mort ha sigut molt lamentada. "Si he de morir, tu has de viure per explicar la meva història", començava dient en un dels seus poemes, àmpliament compartit des de la notícia de la seva mort. "Si he de morir, que porti esperança, que sigui una història", demanava Alareer amb la literatura.

Potser el seu últim missatge, compartit a X, en què era molt actiu, era una premonició del que vindria quan ell ja se n’hagués anat. "El Partit Demòcrata i [el president nord-americà Joe] Biden són responsables del genocidi de Gaza perpetrat per Israel", va tuitejar fa quatre dies. Ahir l’enviat dels EUA davant l’ONU, Robert Wood, va confirmar davant el Consell de Seguretat que els Estats Units no recolzen "les crides a un alto el foc immediat".

Lluny d’aquests desacords diplomàtics, la població de Gaza els pateix. Fa 63 dies que la guerra els ha expulsat de les seves llars i els ha forçat al desplaçament constant, que tampoc els assegura salvar la vida. A tota la Franja, van continuar ahir els bombardejos que, en les últimes 24 hores, han matat 300 persones. Durant aquests dos mesos han mort almenys 17.487 persones, les 70% de les quals són dones i nens, segons informa el ministre de sanitat de l’enclavament.

Notícies relacionades

Una situació catastròfica exigeix mesures urgents. Per això, Philippe Lazzarini, el comissari general d’UNRWA, agència de l’ONU per als refugiats palestins, el principal refugi i font d’aliments per a la majoria d’ells, va informar ahir de l’imminent col·lapse de la institució sota els atacs israelians constants. "En els meus 35 anys treballant en emergències complexes, mai he escrit una carta així, predient l’assassinat del meu personal i el col·lapse del mandat que s’espera que compleixi", va afirmar.

El representant de l’agència a Gaza, Thomas White, va denunciar que "l’ordre civil s’està enfonsant a Gaza". "Els carrers se senten salvatges, especialment després del vespre, alguns combois d’ajuda estan sent saquejats i vehicles de l’ONU, apedregats; la societat està a punt del col·lapse total". Els constants atacs des del cel i l’avenç de les tropes israelianes fins a les principals ciutats del sud de l’enclavament han provocat un èxode de milers de persones de Khan Yunis cap a Rafah.

Temes:

Israel