Abbàs apuja el to i acusa els EUA de ser "còmplices del genocidi"

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mahmud Abbàs, president de la qüestionada Autoritat Nacional Palestina (ANP), va carregar ahir amb duresa contra els EUA després que el seu ambaixador davant l’ONU exercís el seu dret de veto sobre una resolució elaborada pels Emirats Àrabs Units que instava a un alto el foc a Gaza. Les autoritats nord-americanes, segons l’opinió d’Abbàs, són "còmplices" o "socis" d’Israel en els crims de "genocidi, neteja ètnica i crims de guerra" que estan sent comesos tant a la devastada franja, com a Cisjordània o Jerusalem Est.

"Aquesta política constitueix un perill per al món i una amenaça per a la seguretat i la pau mundial", va declarar el rais palestí. Es tracta d’un vocabulari i un to poc usual per a un personatge amb poca popularitat entre la ciutadania palestina i que fins i tot és vist com a col·laboracionista. Altres membres del seu equip de Govern, com el primer ministre Mohamed Shtayyeh ja havia qualificat de "vergonya" el fracàs de l’ONU a l’aprovar l’esmentat text legal, que de facto concedeix a Israel "un xec en blanc a l’Estat ocupant per massacrar, destruir i desplaçar" (civils).

Intensificar els atacs

Notícies relacionades

Mentrestant, les Forces de Defensa d’Israel van continuar amb l’ofensiva a la Franja de Gaza, intensificant la campanya de bombardejos. Segons un portaveu militar israelià, les forces ocupants van portar a terme atacs des de terra, mar i aire contra 450 objectius, la xifra més alta des del col·lapse de la treva acordada entre els dos bàndols fa uns dies.

Davant aquesta situació sobre el terreny, el secretari general de l’ONU, António Guterres –criticat ferotgement des del bàndol israelià– havia volgut denunciar que, malgrat els pamflets i les recomanacions dirigides per les autoritats hebrees a la població palestina, no hi ha cap lloc segur a la franja. n