Lula aconsegueix el suport de Scholz per tancar el pacte de Mercosur i la UE

El líder brasiler s’acosta a Alemanya i Espanya davant el bloqueig de França i l’Argentina

Lula aconsegueix el suport de Scholz per tancar el pacte de Mercosur i la UE
3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall

«El Brasil no es rendeix. Els brasilers no ens rendim», va assegurar des de Berlín Luiz Inácio Lula da Silva davant un canceller Olaf Scholz que apel·lava al «pragmatisme» per tancar d’una vegada l’acord de lliure comerç entre Mercosur i la Unió Europea (UE). El líder brasiler compta entre els seus aliats amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg alemany, però amb el rebuig tant del francès Emmanuel Macron com de l’argentí Alberto Fernández. Ni el suport dels socialdemòcrates Sánchez i Scholz ni la negativa de Macron es deuen a qüestions partidistes, va assegurar Lula. França va bloquejar l’acord tant amb el conservador Nicolas Sarkozy en la presidència com amb el socialista François Hollande, va recordar el líder brasiler.

París bloqueja l’acord amb Mercosur per interessos «proteccionistes», segons Lula da Silva. El rebuig del Govern argentí sortint no té per què perpetuar-se sota l’electe Javier Milei, va aventurar Lula da Silva, tot i que sense precisar en què fonamenta aquestes esperances.

El cas és que Lula esperava veure firmat a finals d’aquesta setmana l’acord Mercosur-UE, generador del mercat més gran del món amb 780 milions de ciutadans. El bloc del Mercosur està integrat pel Brasil, l’Argentina, el Paraguai i l’Uruguai. El marc anhelat per Lula era la cimera de Mercosur sota presidència brasilera a Rio de Janeiro que arrenca demà, on s’espera Sánchez representant la UE. Lula veu en el líder espanyol el gran aliat europeu en absència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que «no viatjarà al Brasil per raons d’agenda».

Quatre anys encallada

«Ignoro quines raons personals té (el president argentí) per dir que no vol subscriure’l», va afegir. Des de Buenos Aires, l’Executiu sortint va dir que «no hi ha temps» per firmar aquesta setmana l’acord, la negociació del qual està encallada des del 2019.

«Fa 23 anys que treballem en això... Jo no em rendeixo, ho he demostrat tota la meva vida. Els brasilers no ens rendim», va emfatitzar Lula, mentre Scholz es limitava a expressar la seva confiança en el fet que s’aconseguirà fer caure els rebutjos persistents.

Va ser un Lula en estat pur, emocional i apassionat, davant un Scholz així mateix molt al seu paper, és a dir, com a exponent de la seva fredor. El president brasiler ha sigut en tota la seva trajectòria política un convidat habitual en actes del Partit Socialdemòcrata (SPD) de Scholz. Però per sobre de les afinitats polítiques hi ha diferències abismals entre l’un i l’altre.

Notícies relacionades

El president brasiler va adoptar un to més pròxim a l’acte públic que a una roda de premsa per recriminar a l’ONU que «no compleix amb el paper per al qual va ser creada»; és a dir, mantenir la pau al món. I va aplicar aquesta acusació tant a la guerra d’Ucraïna com al Pròxim Orient i va imputar a Israel «accions terroristes» contra la població palestina.

Scholz, mentrestant, mirava de defensar com a «opinions compartides» que tant el Brasil com Alemanya «condemnen els actes atroços del 7 d’octubre», és a dir, els atacs de Hamàs que van precipitar la resposta d’Israel. «Tots dos estem convençuts que hi ha d’haver una solució política i que aquesta es basa en la fórmula dels dos Estats, israelià i palestí», va afegir el canceller. Alemanya manté la línia de la solidaritat incondicional cap a Israel, per raons de responsabilitat històrica, tot i que ara ha endurit una mica el to cap a Tel Aviv i apressa a protegir les vides dels civils palestins.