Quatre anys a la presó

El gihadista que va matar un turista alemany a París va complir condemna per planejar un altre atac el 2016

El gihadista que va matar un turista alemany a París va complir condemna per planejar un altre atac el 2016

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Armand Rajabpour-Miyandoab, un francès de pares iranians nascut el 1997 en una zona acomodada de la perifèria parisenca que suposadament va matar dissabte un turista alemany, ja va projectar un atac semblant al barri de negocis de La Défense el 2016 pel qual va complir quatre anys de presó.

Detingut aquest dissabte poc després de la ganivetada en una zona pròxima a la Torre Eiffel, molt freqüentada de turistes, i d’haver ferit dues persones més a cops de martell, el jove segueix aquest diumenge sota custòdia policial als locals dels serveis secrets a París.

Testimonis el van sentir cridar durant l’atac «Al·là és el més gran» i indignar-se sobre la mort de musulmans a Gaza. Alguns mitjans locals van informar a més que es va trobar un vídeo en el qual reivindica la seva pertinença a l’Estat Islàmic.

El president de França, Emmanuel Macron, va considerar l’atac d’ahir a la nit com a terrorista, el segon en un mes i mig després del d’Arràs, on un jove amb passaport rus va apunyalar un professor de liceu.

Mentre la Fiscalia Nacional Antiterrorista va obrir una investigació, com passa quan hi ha fortes sospites d’atemptats gihadistes, nous detalls del jove han transcendit als mitjans.

Condemnat a presó

Radicalitzat el 2015 i fill de pares iranians no musulmans que van fugir del règim integrista dels aiatol·làs, va entrar en el gihadisme incitat per Maximilien Thibault, un membre del grupuscle Forsane Alizza que es va unir a l’Estat Islàmic a Síria. Tots dos havien entrat en contacte a través d’una web d’amants de fotos de grafittis.

El 2016, va projectar un atac a la zona de La Défense, que reuneix la Borsa de París i importants bancs i companyies d’assegurances, armat d’un ganivet, però els serveis secrets el van frustrar.

Per aquests fets, va ser condemnat a quatre anys de presó ferma per associació de malfactors terroristes que va complir entre el 2016 i el 2020. Actualment era estudiant de biologia.

Un vídeo verificat per mitjans com Libération recull el moment de la detenció de Rajabpour-Miyandoab, que anava vestit de negre integral. El jove va ser reduït per un petit grup de policies que van utilitzar una pistola d’electroxoc.

El titular d’Interior, Gérald Darmanin, va explicar que els agents també van sentir dir al jove que «no suportava que els musulmans estiguessin morint en països com l’Afganistan i Palestina».

El ministre va relatar que una mica més tard de les 21 hora local de dissabte el sospitós va apunyalar mortalment el turista germànic també amb nacionalitat filipina i que, gràcies a la intervenció d’un taxista, es va salvar la dona que l’acompanyava.

Va ser llavors que el jove va creuar l’emblemàtic pont sobre el Sena de Bir-Hakeim en què va assassinar la seva primera víctima per atacar dues persones més, almenys una d’elles de nacionalitat britànica, a cops de martell. Un va resultar ferit a l’ull i a un altre li va provocar contusions.

Notícies relacionades

«La vida de cap d’ells corre perill», va afegir Darmanin, que va saludar «la ràpida intervenció» dels agents.

Des del 2012, els atemptats gihadistes a França han causat la mort de 273 persones, sumades a la de dissabte, i n’han ferit 1.200, sobretot el 2015 i el 2016, quan es van tractar d’atacs de més escala i organitzats en grup, no per perfils que s’assemblen a «llops solitaris».

Temes:

París