Agencia ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Va expirar la treva. No hi va haver acord per allargar-la. I Hamàs i Israel tornen de nou a les armes. En tot just tres hores sense alto el foc, els bombardejos israelians sobre la Franja de Gaza han matat de nou, per ara, almenys 32 palestins, i l’Exèrcit hebreu ha demanat a milers d’ells que abandonin casa seva al sud llançant pamflets amenaçadors des del cel. Com si aquests set dies de treva fossin un miratge, la població gaziana viu de nou l’horror dels atacs indiscriminats. A Israel, les famílies d’aquells ostatges que segueixen a l’enclavament aguanten la respiració. Al seu torn, Hamàs ha llançat coets a les comunitats frontereres del sud d’Israel, fent sonar les sirenes antiaèries. Davant la incapacitat de posar-se d’acord, han començat a sorgir les acusacions en els dos bàndols.

«La gent es pregunta: ‘¿On hauríem d’anar?’. Gaza no està preparada per a tot això», ha dit la periodista gaziana Hind Judary des de la meridional Khan Yunis per a Al Jazeera. «No hi ha refugi ni espai segur per a la gent a Gaza. Molts d’ells han perdut les seves cases. Els hospitals i les instal·lacions de l’ONU són plens de persones que ja han sigut evacuades d’altres zones», ha recordat, després que des de l’inici de la treva divendres es retiressin els focus de Gaza. Les advertències d’evacuació suggereixen que Israel ara planeja atacar més àrees al sud de la Franja després de concentrar la major part dels seus bombardejos al nord de l’enclavament en les setmanes prèvies a la treva. Més de dos terços de la població de l’enclavament de 2,3 milions de persones ja han sigut desplaçades pel conflicte des del 7 d’octubre.

L’Exèrcit d’Israel ha acusat aquest divendres el Moviment de Resistència Islàmica, Hamàs, de violar l’acord de treva temporal a la Franja de Gaza i ha anunciat la represa dels atacs després d’haver interceptat un coet que hauria sigut llançat des de l’enclavament a penes uns minuts després del final de la treva a les set del matí. Per la seva banda, el Ministeri d’Interior gazià, controlat per Hamàs, va assenyalar que «l’aviació israeliana sobrevola la Franja i els seus vehicles han obert foc al nord-oest de l’enclavament». Els atacs israelians es produeixen al nord i sud de l’enclavament palestí, incloent-hi àrees residencials, i ja han causat tres desenes de morts. A més, els milicians de Hamàs s’enfronten a les forces israelianes terrestres a la via Salah al-Din, que servia per a l’evacuació de desplaçats del nord cap al sud.

El final de la treva

Aquesta nova fase de la guerra comença a penes hores després que el secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, abandonés Israel després de reunir-se amb els líders polítics i el gabinet de guerra. Als seus membres els va advertir que si Israel no pren mesures per reduir el perjudici als civils en la següent fase dels combats a la Franja de Gaza, tindrà unes quantes setmanes per completar els combats. Els va preguntar quant temps consideraven que durarien els combats al sud després de l’alto el foc, i els va advertir que els danys generalitzats als civils o el deteriorament de la regió fins a un desastre humanitari més gran escurçarien la quantitat de temps en què els Estats Units i altres països occidentals podrien continuar recolzant sense reserves Israel. Cal veure si les tropes israelianes tenen en compte l’advertència del diplomàtic nord-americà.

Notícies relacionades

Amb aquests primers focs creuats en set dies, acaba una treva que ha permès l’alliberament de 105 ostatges, entre ells 81 israelians i 24 estrangers, l’excarceració de 240 presos palestins, tots ells dones i menors, i l’entrada a la Franja de Gaza d’un miler de camions d’ajuda humanitària, que incloïen combustible i gas per cuinar. Aquest alto el foc ha sigut la primera pausa en una guerra que va esclatar el 7 d’octubre per l’atac de Hamàs a les comunitats frontereres d’Israel que va arrasar amb 1.200 vides i va segrestar unes 240 persones. Des d’aleshores, i fins al dia en què va començar la treva, l’Exèrcit d’Israel va mantenir una implacable ofensiva per aire, terra i mar sobre l’enclavament palestí que ha assassinat més de 15.000 morts, i milers de persones més segueixen sota la runa, en una greu crisi humanitària davant el col·lapse dels hospitals i l’escassetat de vivenda, aigua potable, aliment, medecines i electricitat.

Tot i que Qatar està treballant juntament amb els seus socis regionals i internacionals per assolir un alto el foc permanent, davant una pressió internacional cada vegada més gran en aquest sentit, i ha anunciat que «les negociacions per restablir la treva continuen, però els atacs a Gaza compliquen els esforços de mediació», els esforços per ampliar la treva una tercera vegada no han donat resultat. Ara, milers de persones a la Franja de Gaza pagaran probablement amb la seva vida la incapacitat dels seus líders de posar-se d’acord.