Qatar anuncia que l’alto el foc entre Israel i Hamàs es prorroga dos dies més

IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Famílies palestines i israelianes als dos costats de la Línia Verda disfruten de l’anhelat retrobament amb els seus éssers estimats, amb les seves dones i nens després d’una tercera jornada exitosa d’intercanvi de segrestats. Aquest dilluns, la Franja de Gaza es despertava amb el temor que aquest fos el seu últim dia de llum i pau sense bombes caient del cel. Però, finalment, la pressió de Hamàs per allargar l’alto el foc alguns dies més ha donat resultat. Així ho ha anunciat el principal mediador del conflicte, Qatar. Tant Israel com la milícia palestina han acordat estendre la treva humanitàriados dies més a l’enclavament mediterrani i continuar amb els intercanvis d’ostatges israelians per presos palestins. Malgrat l’èxit de l’extensió, han seguit les acusacions creuades entre els dos actors des de primera hora del matí de dilluns.

El dia ha començat amb alguns desacords per part de l’Estat hebreu amb la llista que ha rebut d’ostatges que seran alliberats més tard avui, segons han informat mitjans de comunicació israelians i l’agència de notícies Reuters. També la milícia palestina ha afirmat de manera similar que és problemàtica una llista de presoners de seguretat palestins que Israel pretén alliberar avui. Els mediadors qatarians han tornat a treballar a contrarellotge per evitar retards en l’intercanvi d’avui. L’oficina del primer ministre d’Israel ja ha informat les famílies els éssers estimats de les quals seran alliberats aquest dilluns. Gràcies a l’extensió, almenys deu ostatges israelians més seran alliberats dimarts i deu més seran alliberats dimecres, a més que Israel excarcerarà també 30 presoners palestins cada dia. No hi ha una confirmació immediata per part d’Israel de la pròrroga de la treva, però Hamàs ha emès la seva pròpia declaració confirmant aquests detalls i agraint els esforços de mediació de Qatar i Egipte.

Com un altre dels motius per allargar l’alto el foc, el primer ministre qatarià, el xeic Mohammed bin Abderrahman al-Zani, ha dit al diari ‘Financial Times’que Hamàs necessita localitzar desenes d’ostatges, entre ells dones i nens, retinguts per civils i faccions a la Franja de Gaza mentre no es troben sota atacs constants. Segons el mandatari, hi hauria més de 40 dones i nens segrestats a Gaza que no estan en mans de la milícia palestina que governa l’enclavament de facto. Al-Zani ha denunciat que l’objectiu declarat per Israel d’erradicar Hamàs de Gaza no és realista. «Al final, la destrucció de Hamàs mitjançant la continuació d’aquesta guerra mai es produirà; només alimentarà la narrativa de l’extremisme i la radicalització», ha afirmat. «Necessitem una solució política que garanteixi la seguretat del poble palestí i del poble israelià», ha insistit el primer ministre qatarià.

Hamàs i els EUA, a favor de l’extensió

Notícies relacionades

En els tres primers dies de treva, Hamàs ha alliberat 39 captius. Segons l’acord, 50 ostatges seran tornats a Israel a canvi de 150 presoners de seguretat palestins, la majoria dones i nens. Des que es va posar en marxa, es va establir que l’acord podria ampliar-se un dia per cada 10 ostatges addicionals alliberats. Abans que comencés l’últim dia de la treva, Hamàs havia expressat repetides vegades el seu desig de prorrogar la treva i les parts han estat negociant aquesta extensió. En un comunicat publicat diumenge, la milícia palestina va expressar el seu desig d’estendre la treva amb Israel en cas que es facin esforços seriosos per augmentar el nombre de detinguts palestins alliberats d’Israel.

També el president nord-americà, Joe Biden, ha defensat que el seu país pretén estendre l’alto el foc més enllà de dilluns per facilitar l’alliberament de més ostatges en poder de Hamàs. S’espera que el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, torni a visitar Israel aquesta setmana. «Estem fent tots els esforços possibles per tornar els nostres ostatges i, al final, els tornarem tots», va dir diumenge el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, des de Gaza.