Conflicte al Pròxim Orient

Hamàs agraeix la «postura clara i audaç» de Sánchez i De Croo sobre la guerra a Gaza

Hamàs agraeix la «postura clara i audaç» de Sánchez i De Croo sobre la guerra a Gaza

Nicolas Maeterlinck / Belga Press / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Hamàs va agrair aquest dissabte la «postura clara i audaç» del president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i el primer ministre belga, Alexander De Croo, que ahir van criticar l’alt nombre de víctimes civils gazatines en la guerra entre Israel i el grup islamista a la Franja de Gaza.

«Apreciem la postura clara i audaç del primer ministre belga, Alexander De Croo, que va afirmar el seu rebuig de la destrucció de Gaza i de l’assassinat de civils; i de l’espanyol Pedro Sánchez, que va condemnar les matances indiscriminades de l’Estat ocupant contra civils a la Franja, i va apuntar la possibilitat que el seu país reconegui unilateralment l’Estat palestí, si la Unió Europea no fa aquest pas», va afirmar Hamàs en un comunicat.

Els dos mandataris van oferir ahir un roda de premsa al costat egipci del pas de Rafah, poc abans de l’alliberament dels primers ostatges israelians, en què van instar Hamàs a entregar tots els captius, i Israel a complir les seves obligacions en matèria de dret internacional.

«Ha arribat el moment per a la comunitat internacional i per a la Unió Europea de reconèixer d’una vegada l’Estat de Palestina», va afirmar Sánchez, que va avançar que Espanya podria «prendre les seves pròpies decisions» si la UE no fa aquest pas. Sobre aquest assumpte, Hamàs ha fet avui una crida a «tots els països del món» perquè es posin «de costat de la justícia i de la causa palestina», recolzin «aquestes postures audaces i les intensifiquin contra l’ocupació», exigeixin el final de «la seva agressió i guerra genocida contra el poble palestí» i facin que els seus dirigents «retin comptes pels seus crims contra nens i civils indefensos».

Dijous Sánchez i De Croo van visitar Israel, on van ser rebuts pel primer ministre Benjamin Netanyahu, el president Isaac Herzog, i el ministre d’Exteriors, Eli Cohen; a més de recórrer el quibuts Beeri, un dels massacrats per Hamàs el 7 d’octubre passat. Després de la roda de premsa a Rafah, el Ministeri israelià d’Exteriors va convocar ahir els ambaixadors a Israel d’Espanya i Bèlgica, Ana Sálomon Pérez i Jean-Luc Bodson, respectivament, per a una «dura conversa de reprimenda».

«Condemnem les falses declaracions dels caps de Govern d’Espanya i Bèlgica, les quals recolzen el terrorisme», va afirmar Cohen, una condemna que també va venir del mateix Netanyahu. «Els comentaris no van atribuir a Hamàs tota la responsabilitat pels crims contra la humanitat que va perpetrar: massacrar ciutadans israelians i utilitzar palestins com a escuts humans», va indicar el primer ministre israelià.

Notícies relacionades

El ministeri israelià no ha revelat quan es produirà la reunió amb els ambaixadors d’Espanya i Bèlgica, però serà previsiblement diumenge o dilluns. En resposta, tant Espanya com Bèlgica també han convocat els ambaixadors israelians a reunions.

«Les acusacions són totalment falses i inacceptables i les rebutgem taxativament», ha assegurat el ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, José Manuel Albares, que ha afegit que el seu departament està analitzant «la resposta oportuna». Segons Albares, les acusacions del Govern d’Israel «són especialment greus» perquè s’adrecen contra el president de torn del Consell de la UE (Sánchez) i el primer ministre del país que ocuparà la Presidència de la UE a partir de l’1 de gener (De Croo).