Crisi diplomàtica

Albares respon a Israel: Espanya rebutja «taxativament» les acusacions «falses» contra Sánchez

Agencia ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El ministre d’Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha respost al xoc diplomàtic llançat per Israel després de la visita de Pedro Sánchez al país i les seves declaracions sobre la matança de civils palestins i la violació del dret internacional.

«Les acusacions del govern d’Israel cap al president del Govern i el primer ministre belga són totalment falses i inacceptables», ha dit el cap de la diplomàcia espanyola. «Les rebutgem taxativament des del Ministeri d’Afers Estrangers. Estem analitzant la resposta oportuna que donarem. Però hi haurà una resposta a aquestes acusacions falses fora de lloc i inacceptables. Són especialment greus perquè es tracta del president del Govern que representa la Presidència de la Unió Europea en exercici i el primer ministre que representa el país que ocuparà la presidència a partir de l’1 de gener».

Israel ha convocat l’ambaixadora d’Espanya a Israel, Ana María Salomón, a «una dura conversa de reprimenda» per les «falses afirmacions dels primers ministres d’Espanya i Bèlgica que estan donant suport al terrorisme», ha dit en el seu compte de X (abans Twitter), el ministre d’Exteriors d’Israel, Eli Cohen. Tant l’Ambaixada d’Israel com el Ministeri d’Exteriors confirmen a aquest diari la convocatòria.

Pedro Sánchez ha dit en una roda de premsa al pas de Rafah de Gaza amb Egipte que «clarament» el dret internacional no s’està respectant en l’ofensiva d’Israel contra Hamàs a Gaza. S’ha d’establir, diu, un alto el foc permanent i respectar el dret humanitari internacional, «que no s’està respectant en aquest moment».

Israel compara Hamàs amb ISIS

Israel ho nega. «Estem actuant d’acord amb el dret internacional i lluitant contra una organització terrorista assassina pitjor que ISIS (Estat Islàmic) que comet crims de guerra i crims contra la humanitat».

També ha sigut convocat el cap de la delegació belga. Sánchez ha fet el viatge amb el primer ministre belga, Alexander De Croo.

«Condemnem les acusacions falses dels primers ministres d’Espanya i Bèlgica, que donen suport al terrorisme», es llegeix en un comunicat remès per la delegació israeliana a Espanya a aquest diari. «Després de la pausa, seguirem amb l’operació de combat fins que el Govern de Hamàs de la Franja sigui eliminat i els ostatges, alliberats».

Israel ha decidit hores abans no assistir a la cimera de la Unió pel Mediterrani que se celebra aquest dilluns a Barcelona i a què s’esperava que acudissin delegacions tant israeliana com palestina, segons havien confirmat prèviament a aquest diari fonts diplomàtiques.

«La Unió per al Mediterrani és una plataforma pràctica per reforçar la cooperació entre diferents països per al benefici de totes les persones del Mediterrani», diu Israel en un comunicat difós per la seva ambaixada a Brussel·les. «La decisió de canviar l’agenda original per enfocar-se només en el conflicte actual s’ha fet sense consultar Israel. Això mina el propòsit del fòrum i provoca el risc de transformar-lo en un altre fòrum de països àrabs per injuriar Israel. Per això, no hi participarem».

L’Ambaixada d’Israel a Espanya acaba de condemnar, alhora, la resolució aprovada avui en el ple de l’Ajuntament de Barcelona per suspendre relacions amb el govern d’Israel. «És un nou episodi de l’actitud antiisraeliana de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta injustificable declaració només beneficia Hamàs i blanqueja la seva barbàrie».

Gira de Sánchez

Sánchez ha tancat aquest divendres una gira per la zona en què s’ha reunit, entre altres líders, amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president, Isaac Herzog, davant qui va retreure el nombre «insuportable» de víctimes civils i nens palestins que està provocant l’ofensiva militar israeliana contra Hamàs a la Franja de Gaza palestina. Han mort més de 14.500 persones a Gaza, després que Hamàs matés més de 1.200 israelians i en segrestés uns 240 el 7 d’octubre.

El president s’ha erigit així en baluard internacional de la causa per la defensa dels civils morts a Gaza, que combina sempre amb condemnes als «atemptats terroristes» de Hamàs i l’exigència de l’alliberament dels ostatges que té el grup islamista. Fonts diplomàtiques apunten que aquesta posició està pensada, i és coherent amb la visió política del president, però també amb els interessos nacionals, centrats en el veïnat sud de països àrabs, proclius a la causa palestina.

Notícies relacionades

Aquest no és el primer xoc diplomàtic que aquesta guerra ha provocat entre Israel i Espanya. El 16 d’octubre, l’Ambaixada d’Israel a Espanya va emetre un comunicat carregant contra les declaracions de la llavors ministra Ione Belarra, en què demanava portar el primer ministre Benjamin Netanyahu al Tribunal Penal Internacional per crims de guerra. El Ministeri d’Exteriors va contraatacar amb una altra nota en què negava les «acusacions falses» de la delegació diplomàtica hebrea.

El president espanyol també ha defensat que s’impulsi la solució de dos estats, acordada a Oslo el 1993 però que no ha donat llum a un Estat palestí. Sánchez considera que, un cop s’acabi el conflicte, es traspassi el control de Gaza a l’Autoritat Nacional Palestina, legítima representant del poble palestí. Espanya ha proposat la convocatòria d’una conferència de pau, emulant l’esperit de la de Madrid de 1991. 88 països ja s’han adherit a la proposta.